Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бивш механик: В момента на присъединяването на Хамилтън към Макларън Алонсо осъзна,...

Бивш механик: В момента на присъединяването на Хамилтън към Макларън Алонсо осъзна, че се случват манипулации

9479
0
Фернандо Алонсо, Люис Хамилтън
Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън; снимка: Любомир Асенов

Фернандо Алонсо осъзнал, че в Макларън се случват задкулисни манипулации в момента, когато Сър Рон Денис довел Люис Хамилтън да му е съотборник през 2007 г. във Формула 1. Твърдението е на бивш механик в интервю за испанския вестник „Марка“. Крис Хеси твърди, че Денис е сторил всичко по силите си, за да подкрепи Хамилтън. Хеси работи с Алонсо в Рено през годините, когато испанецът печели двете си титли и след това отива с него в Макларън.

„Един от инженерите ми каза, че на Рон Денис му писнало да плаща огромни заплати, за да привлече добър пилот. Затова искал сам да си създаде такъв. Той бе платил за образованието на Люис, за малките категории. Според мен моментът, когато го доведе в Макларън като съотборник на Фернандо, бе моментът, когато Фернандо осъзна, че зад кулисите се случват манипулации“, разказва Хеси

„Когато започна да печели (в Рено), Фернандо поиска имената на механиците, работещи по колата му. После ме извика в камиона, държеше купчина пликове и каза: „Това е за теб и момчетата“. Във всеки плик имаше нещо от порядъка на 600 евро. Попитах какво е това. Той отговори: „Това е част от бонуса, който Флавио [Бриаторе] трябва да ми изплаща, когато завършвам в топ 3. Искам да го споделя, защото без вас не бих могъл да го постигна“. В Макларън опита да направи същото, но Рон Денис го спря. Просто не му позволи. Помня, че някои го наричаха „подкуп“, но това са глупости. Фернандо не подкупваше механиците да си вършат по-добре работата. Те щяха да се трудят по същия начин и от другата страна. Просто искаше да сподели бонуса“, каза още бившият механик.

Още преди близо 15 години Денис, който получи благородническа титла за заслугите си към автомобилния спорт, сподели, че Алонсо подценил Хамилтън. Вътрешните борби в екипа и шпионският скандал костваха много скъпо на отбора от Уокинг през 2007 г.

„Обърнах се към Фернандо и му казах: „Между другото, решил съм да сложа Люис в другата кола“. Той помисли за момент и отговори: „Не искаш ли да спечелиш конструкторския шампионат?“ Фернандо не мислеше, че Люис ще е заплаха или че ще спечели много точки. Помня го добре и ме кара да се смея, защото от самото начало стана ясно колко бе сбъркал Фернандо“, разказа бившият мениджър, който от механик стига върха във Формула 1 и става един от най-успешните шефове на отбори в историята на спорта.

„Много е просто. Алонсо не очакваше Хамилтън да е толкова конкурентоспособен през първата си година (в F1). Затова в началото на 2007-ма ми каза, че решението да подпиша с новобранец ще коства на Макларън конструкторския шампионат. Фернандо преценяваше и изчисляваше всичко, но пропусна факта, че Люис ще го постави в затруднение“, допълни Рон Денис

Хамилтън, който днес навършва 39 години, не е коментирал тази история. Алонсо преди време сподели, че според него проблемите от сезон 2007 се дължат на недоброто ръководство на тима.

„През онзи сезон ситуацията не бе добре управлявана от ръководителите ни. Ние бяхме млади, незрели. Бяхме много неща, които сега вече не сме. Имахме нужда от помощ от мениджмънта, каквато не получихме. След това не можех да продължа с Макларън. Отборът бе обърнал очи само към едната страна на гаража. Както Рон каза след предпоследното състезание в Китай: „Ние се състезаваме не с [Фелипе] Маса, а с Фернандо“. Когато собственият ти екип каже нещо подобно, просто не можеш да останеш повече там“, обясни Алонсо.