Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бивш пилот на Ред Бул против затворените кокпити

Бивш пилот на Ред Бул против затворените кокпити

26
0

Бившият резервен пилот на Ред Бул Антонио Феликс да Коща е против въвеждането на затворените кокпити във Формула 1 като бъдеща мярка за по-голяма сигурност на състезателите. Очакванията са те да влязат в спорта от 2017 г., като за това настоява Асоциацията на пилотите в Гран при. Да Коща беше тестпилот на Биковете през 2013 и 2014 г., като сега кара във Формула Е и в DTM.

„Всичко което бъде въведено във Формула 1, в следващите 3-5 години ще го има и в другите състезателни серии с отворени колела, заяви португалецът пред motorsport.com. – Ф1 служи като пример за другите шампионати. Добре е, че всичко е много по-сигурно днес, почти нямаме смъртни случаи. Но като пилот смятам, че трябва да има елемент на опасност в спорта. За момента той остава опасен и затова имаме около 20 пилота във всяка категория, а не 100 000. И това трябва да бъде запазено.”

Запитан конкретно какво мисли за идеята за затворени кокпити, Да Коща отговори: „Дали те са по-сигурни? Да, но в края на краищата кога във Ф1 е имало такива? Бих предпочел да живея в 80-те и 90-те години на миналия век. Всичко беше много по-просто и нямаше толкова политика.”