Начало Други Бивши F1 пилоти търсят позиции във Формула Е

Бивши F1 пилоти търсят позиции във Формула Е

34
0
Формула Е

Поне петима пилоти, които са се състезавали във Формула 1, търсят позиции в екипите за новия шампионат Формула Е.

Първенството трябва да стартира през септември, като кръговете ще де провеждат в някои от най-големите градове на планетата. Сред състезателите са Себастиен Буеми, Карун Чандок, Лукас ди Граси (който е развоен пилот на сериите), Витантонио Лиуци и Такума Сато. Споменат се още имената на внука на Марио Андрети Марко – той кара в Индикар, на Адриен Тамбей (състезаващ се в DTM и син на Патрик Тамбей), Ма Кинг Хуа и т.н.

Ръководителят на проекта Алехандро Агаг подчерта, че отборите са свободни да изберат когото поискат, но шампионатът може да има само полза от кандидати с установена репутация и добри кариери.

Всички са нетърпеливи да разберат кои ще са пилотите, след като обявихме десетте отбора. Не можем, разбира се, да потвърдим които и да са състезатели в момента, тъй като отделните екипи ще изберат кой да заеме местата при тях – заяви Агаг.

Ди Граси в частност ще напусне ролята си на развоен пилот на сериите, след като търси титулярна позиция. Той, Буеми, Чандок и Лиуци се състезаваха в надпревари за издръжливост след F1. Сато отиде в Индикар, където Андрети пък е сред топпилотите.

Първият сезон на Формула Е ще започне със старт в Пекин на 13 септември и трябва да приключи на 27 юни 2015 г. в Лондон. Календарът включва десет състезания.

Междувременно болидът Спарк-Рено SRT_01E направи първата си публична изява – тя се състоя в Лас Вегас (САЩ) в рамките на изложението CES (Consumer Electronics Show).