Начало Автомобили БМВ разработи иновативна технология за безопасност

БМВ разработи иновативна технология за безопасност

68
0

BMW Forschung und Technik GmbH съвместно с водещи технологични институти в Германия, разработи иновационна система, която е в състояние да предотврати удар между автомобил и „скрит“ за водача пешеходец, който изненадващо навлиза на пътното платно. Системата се нарича Car-2-X Communication и e разработена в рамките на проекта AMULETT (от Active mobile accident avoidance and mitigation of accident effects through cooperative data acquisition and tracking technology), финансиран от Министерството на Икономиката, инфраструктурата, транспорта и технологиите на Бавария.

AMULETT използва комуникацията между превозно средство и останалите немоторизирани участници в движението, за да повиши възможностите за предотвратяване на инциденти. За тази цел се осъществява бежична комуникация между монтирана в автомобила система за оценка на пътната обстановка и компактен транспондер, носен от пешеходец или велосипедист. Така автомобилът получава предупреждение за наличието на „уязвим” участник в движението и точното му местонахождение, дори когато той е извън полето на видимост.

Обмяната на информация става, чрез електромагнитни вълни излъчвани на честота 2.4 GHz, като разстоянието между пешеходеца и автомобила се изчислява въз основа на времето, нужно на сигнала да осъществи връзка между автомобила и трансподера – т.е. на принципа на ехографско проучване. Ако на база на получените данни системата предполага възможност за сблъсък тя предупреждава водача. В случай, че той не реагира, системата може да задейства допълнителни мерки за безопасност, за да предотврати инцидент или смекчи последиците му. В бъдеще системата ще може да предизвика, дори аварийно спиране.

В процеса на комуникация транспондерът използва специален, постоянно променящ се код, което гарантира анонимността на пешеходеца, в съответствие с разпоредбите за защита на личните данни.