Начало Автомобили BMW Concept X7 iPerformance: Ново измерение по отношение на пространство

BMW Concept X7 iPerformance: Ново измерение по отношение на пространство

141
0

С BMW Concept X7 iPerformance на международното автомобилно изложение (IAA) във Франкфурт BMW Group ще представи не само една нова автомобилна концепция за високия клас, но едновременно с това ще дефинира и едно ново разбиране за лукса за марката BMW.

С BMW Concept X7 iPerformance на международното автомобилно изложение (IAA) във Франкфурт BMW Group ще представи не само една нова автомобилна концепция за високия клас, но едновременно с това ще дефинира и едно ново разбиране за лукса на марката BMW. Концепцията въплъщава именно разбирането за лукс под формата на впечатляващ интериор с изключително насочени линии и го комбинира с разточителен интериор за шест пътника, насочен към най-важното: основни форми, висококачествени материали, както и най-модерна, свързана информационно-развлекателна система.

Означението като iPerformance модел на концепцията отбелязва иновативната технология BMW eDrive в комбинация с BMW TwinPower Turbo бензинов двигател в едно изключително ефективно и динамично Plug-in хибридно задвижване, което осигурява ненадминато изживяване при шофиране във всяка ситуация – при нулеви локални емисии.

Поглед към серийния модел

Прототипът осигурява поглед към бъдещия сериен модел, който ще бъде представен през 2018 г. Бъдещото BMW X7 е част от най-голямата моделна офанзива в историята на компанията. Като част от стратегията NUMBER ONE > NEXT BMW Group се стреми значително да увеличи продажбите си и оборота в луксозния клас. BMW X7 ще играе важна роля в това, както каза Иън Робъртсън, член на Борда на директорите на BMW AG, отговарящ за продажбите и маркетинга на BMW:

„Откакто през 1999 г. BMW основа сегмента на Sports Activity Vehicle с първото X5, с всеки нов Х автомобил ние разработвахме нови пoсоки. BMW X7 продължава тази традиция: новият върхов модел на Х семейството разширява гамата на BMW в луксозния клас и дефинира по нов начин понятието лукс за марката BMW.

Освен това то въплъщава един от най-важните елементи на нашата стратегия NUMBER ONE > NEXT за разширяване на нашето присъствие в луксозния клас. Още повече, BMW Concept X7 е доказателство, че е напълно възможно един голям Sports Activity Vehicle да бъде съчетан с електрифицирано задвижване.“

Изявление на модерност, лукс и присъствие

BMW Concept X7 iPerformance още на пръв поглед се разпознава като SAV от луксозния клас на BMW. Впечатляващият екстериор, внушителните размери и рафинирано оформените пропорции излъчват забележително присъствие: модерната естетика е съчетана с присъщата динамика. „Концепцията въвежда гените на един BMW Sports Activity Vehicle във високия клас.

Новият дизайн език на BMW поставя нови стандарти по отношение на присъствието и ексклузивността чрез малкото, много прецизни линии и изтънчената работа с повърхностите“, казва Адриан ван Хойдонк, Старши вицепрезидент на BMW Group Design. „BMW Concept X7 iPerformance притежава луксозно излъчване благодарение на спокойния език на формите и невероятно прецизните детайли“, допълва ван Хойдонк.

Луксозният характер на BMW Concept X7 iPerformance се долавя особено силно в интериора. Големината на автомобила е в основата на едно изживяване от пространство, каквото досега не е срещано при BMW. Съчетанието между прецизни, редуцирани форми и отворено усещане за простор обгръща водачa и пътниците сякаш са потопени в изключително модерна среда с колкото ексклузивна, толкова и модерна атмосфера. Освен това възможностите за персонализирана дигитална свързаност в зависимост от желанията превръщат интериора в индивидуално място за почивка или продуктивност.

Модерна лекота в интериора

В разточителния интериор на BMW Concept X7 iPerformance ясните форми, топлите цветове и подбраните материали създават една високо ексклузивна и изтънчена атмосфера. В допълнение към това големият панорамен покрив осигурява изключително много място над главите на пътниците и създава усещане за въздушен, отворен нагоре простор. Шестте големи по размер места за сядене са разпределени на три реда, като четири от тях са с ексклузивен, индивидуален дизайн.

Закрепени към пода на автомобила само чрез тънка конзола, индивидуалните седалки осигуряват много свобода за краката на пътниците, седящи зад тях. Тъмната, маслинено-бронзова кожа с дискретно златно пигментиране по страничните бордове на седалките носи усещане за ексклузивност до най-малкия детайл, а кожата в цвят Smoke White по останалата част на седалките създава интригуващ контраст. Кожените, подобни на корито задни части на отделните седалки подчертават висококачествената и модерна атмосфера.

Перфектно взаимодействие между цветове и материали

Тъмната странична линия под прозорците очертава преминаващ по цялата дължина на автомобила хоризонт, който допълнително внася спокойствие в светлия интериор. Декоративните материали са използвани пестеливо. Селективното използване на дърво от ясен с матов тъмен оттенък допълва естественото изживяване от материалите.

Матовите и полираните алуминиеви елементи са внимателно инкорпорирани и допълват висококачествените акценти. Луксозното усещане за простор, което се усеща от всички седалки, е подсилено от деликатен ефект на лазерните светлинни нишки в покрива, както и динамичното дифузно и контурно осветление.

Минималистични форми в областта на водача

На фона на модерния и редуцирано оформен интериор, перспективата за водача предлага обичайната за BMW ориентация към него. Оформлението на формите и повърхностите на арматурното табло, средната конзола и вратите обгръща водача. В същото време високата позиция на седене осигурява видимост към всички страни и поглед върху случващото се на пътя.

Новият дизайн език на BMW, включващ широки повърхности и ясни ръбове, придават на арматурното табло редуцирана до най-важното, модерна естетика. 12.3-инчовият комбиниран уред и централният тъч-скрийн информационен дисплей са разположени много близо един до друг. Резултатът е един неделим -и интелигентно изискан – дисплей. Новата концепция позволява интерактивно управление на двата дисплея.

Под тях, в централната част и конзола, съчетаването на функциите в спокойните и стегнато моделирани повърхности подчертава редукцията до най-важното. Частично осветеното кристалното стъкло в тъмен цвят Silver Night придава изтънчени акценти по уредите за управление като селектора на трансмисията, контролера на iDrive, както и мултифункционалните бутони на волана.

Индивидуален инфотейнмънт благодарение на лесната свързаност на дигиталния свят на водача с автомобила

С двете си единични седалки вторият ред предлага всички преимущества на първия. Първият знак за взаимодействие между панорамния покрив и тялото идва удобно от задната част на втория ред седалки под формата на Y структура, което позволява на пътниците на централния ред да имат същото усещане за свобода и лекота като тези на предните седалки.

Освен това пътниците се наслаждават на индивидуален информационно-развлекателен комфорт чрез тъч-мониторите на инфотейнмънт системата за задните места. С това BMW Concept X7 iPerformance показва визията на BMW Group за една пълна свързаност на дигиталния свят на клиента с автомобила чрез BMW Connected.

Така например, на разположение на пътниците са силно персонализирани дигитални услуги като любимите инфотейнмънт или офисно съдържание, с които пътуването може да бъде по-комфортно, по-забавно или по-продуктивно. В допълнение към това пътниците могат дори да споделят съдържание със спътниците си и по този начин чрез докосване да изпратят например песен към музикалната система на автомобила, да изпратят на дисплея на пътника до себе си интересна статия или да осигурят на навигационната система адрес директно от имейл. Интерактивна LED хореография през вратите и арматурното табло насочва комуникационния поток между мониторите на задните седалки и предния дисплей.

Впечатляващ като размери и присъствие – екстериорът

Обширният екстериор на BMW Concept X7 iPerformance самоуверено представя ексклузивното изживяване в интериора. Ясните, вертикални пропорции с голям клиренс позволяват на концептуалния автомобил още на пръв поглед да бъде разпознато като Х автомобил. В същото време концепцията с множество детайли и дизайнерски елементи категорично демонстрира своя индивидуален, нов дизайн език на BMW, който го разграничава ясно от предишните модели. Разглеждан от всякакъв ъгъл, взаимодействието между малко на брой прецизни линии и рафинирано моделирани повърхности оформя едно силно и характерно послание модерност, присъствие и ексклузивност.

Новото лице на семейството BMW X

Предната част е една от най-атрактивните перспективи на концепцията като дори само височината на автомобила му осигурява да се издига впечатляващо над пътя. В една напълно нова интерпретация на класически за BMW елементи оформлението на предната част обединява различните аспекти на автомобила в силно графично изявление. В центъра на изправения преден силует погледът се привлича от огромната, изправена вертикално бъбрековидна радиаторна решетка. Рамката на бъбрековидната радиаторна решетка и пластините са единични и масивни, сякаш са изрязани от едно парче метал. На втори поглед се открояват вълнуващите контрасти между блестящите ръбове и матовите повърхности, които вдъхват живот на предната част.

В горната си част ниските и издължени двойни фарове с BMW лазерни светлини се сливат с голямата бъбрековидна радиаторна решетка. Синьо Х означение в BMW лазерните светлини самоуверено подсказва за принадлежността към SAV семейството на BMW. В комбинацията си фаровете и двойната бъбрековидна радиаторна решетка очертават един вълнуващ контраст от хоризонтална динамика и вертикална солидност, която пренася формалната традиция в предната част в бъдещето. Големите, стегнато моделирани повърхности обгръщат типичните за BMW дизайн елементи и подчертават впечатлението за свързана и мощна естетика на предната част.

През цялата широчина на долната част на предната броня преминава една открояваща се лайстна, която с вертикално движение обгръща нагоре външните въздухозаборници. Това придава още по-внушителна визия на предната част. Почти вертикалните аеродинамични ръбове подчертават мощно издигнатата стойка на пътя. Типичните Х елементи като трапецовидната броня и дъното са само загатнати и са оформени сдържано в полза на ясния и ексклузивен език на формите.

Впечатляващи пропорции

Отстрани BMW Concept X7 iPerformance има впечатляващи форми с типичния за Х клиренс. Благодарение на почти вертикално изправената предна част, характерният, почти вертикален завършек, както и издигащия се стръмно нагоре ъгъл между задното колело към задния капак, мощните пропорции получават модерна нотка. Високопоставените линии на фланговете придават изразителна увереност в силуета на автомобила. Дългата линия на раменете издължава автомобила и придава естетическо напрежение на страничната част. В същото време тя разделя тялото на автомобила на „въздушна“ пътническа клетка, която позволява поглед върху просторния интериор, и мощните метални форми на автомобила.

За пръв път при Х автомобил арките на калниците са кръгли, което подчертава ексклузивността и елегантността отстрани. Прецизната, рафинирана игра с повърхностите интегрира мощните арки на калниците в едно естетическо движение. Повърхностите стават все по-обемни и мощни назад, което допълнително подчертана изтънчената динамика на страничната част.

Силни акценти отстрани

Стегната хромирана лайстна в праговете поставя ексклузивен контрапункт на издължената линия на раменете и рафинираните повърхности под нея. Също като декоративния елемент отпред хромираната лайстна обгръща air breather-те отстрани, с което поставя вертикален акцент, след което преминава в права линия до задната част. Тези рамки на въздухозаборниците отпред, отстрани и отзад въздействат геометрично прецизно и придават на автомобила изключителна солидност.

Ексклузивният цвят на каросерията Manhattan металик потапя повърхностите и формите в тъмен маслинено-бронзов цвят, който подчертава увереността на страничната част с изтънчен привкус. 23-инчовите алуминиеви джанти с изразителния дизайн с тънки спици съчетават типичната за Х стабилност с ексклузивността на една луксозна лимузина на BMW, докато аеродинамично оптимизираните елементи между спиците намаляват въздушното съпротивление.

Освен това ясните аеродинамични ръбове в предната и задната част осигуряват по-добро обтичане и в същото време са силно визуално послание, което подчертава ефективността на Plug-In хибридната концепция на задвижването. Особен визуален акцент на BMW Concept X7 iPerformance се разкрива при поглед отгоре: също като при рамките на прозорците отстрани панорамният стъклен покрив също е ограден от впечатляваща хромирана лайстна, която се простира от предната колона до задната част и обратно. В пространството между тях прозиращата Y-образна носеща структура на покрива поставя модерен акцент.

Мощ, присъствие и ексклузивност в задната част

Задната част на BMW Concept X7 iPerformance изпраща впечатляващо послание за мощна увереност и ексклузивна елегантност. Най-вече отзад ясно се очертава голямото тяло на автомобила – ключът към големината на интериорното пространство. Вертикалните аеродинамични ръбове дефинират ясни граници към страничните части на автомобила. Вътре във вертикалния силует на задната част тялото на автомобила се разделя от тесните задни светлини като двата светлинни елемента са свързани от висококачествена хромирана лайстна.

Впечатляващо оформените светлини са с триизмерна L-образна форма и придават на задната част технологичен и в същото време висококачествен акцент. Също като отпред заобикалящите повърхности ограждат светлините като бижута. Между арките на калниците задната броня с практично отваряне образува стабилната основа на задната част. Липсващите ауспухови накрайници в разположената отдолу задна броня намекват за Plug-in хибридната концепция. Загатнатата защита на дъното в цвета на автомобила оформя задната част на автомобила към пътя.

Отличително присъствие на марката за луксозния сегмент на BMW

В хода на предстоящата моделна офанзива BMW разработва новото присъствие за луксозния си сегмент и с това подчертава профила и позиционирането на най-ексклузивните автомобили в портфолиото си като самостоятелна продуктова категория. Новото BMW Серия 8, новото BMW X7, както и новото BMW i8 и BMW i8 Roadster ще се присъединят към BMW Серия 7 и значително разширената моделна гама в луксозния сегмент на марката BMW . Общата идентичност и отношение на върховите модели проличава и от оформената по нов начин емблема, която комбинира черно-белия вариант на използваното за пръв път преди 100 години лого с изписаното име на фирмата “Bayerische Motoren Werke“.

С класическото и подчертано естетично име на компанията, което е изписано оригинално, логото подчертава уникалната история на компанията. Смелостта към самостоятелни решения и концепции, както и способността да се справя с предизвикателствата и да излиза от тях, още по-силно са неразривно свързани с традициите на BMW.

Това отношение – от първия авиационен двигател, поставил рекорд по височина на полета, до основаването на марката BMW i – е не само гаранция за успеха, но и израз на страст, самоувереност и дарба за пренасяне на бъдещето в днешния ден. Новото излъчване на моделите от луксозния сегмент ще бъде представено за пръв път на Международното автомобилно изложение (IAA) във Франкфурт между 14 и 24 септември 2017 г.