Начало Автомобили BMW Group и Toyota Motor Corporation задълбочават сътрудничеството си

BMW Group и Toyota Motor Corporation задълбочават сътрудничеството си

64
0
Акио Тойода,Норберт Райтхофер

BMW Group и Toyota Motor Corporation (TMC) продължават развитието на успешно стратегическо дългосрочно сътрудничество в областта на устойчивата мобилност с подписването на обвързващи споразумения, насочени към дългосрочно сътрудничество между двете компании за съвместно разработване на система за горивни клетки, развитие на архитектура и компоненти за спортен автомобил, изследвания и разработки за леки технологии. Тези споразумения допълват Меморандума за разбирателство, подписан през юни 2012 г.

Освен това BMW Group и TMC започват сътрудничество в областта на изследванията на въздушно-литиеви батерии, като следващ етап след литиево-йонните решения. С подписването на това споразумение започва втората фаза на съвместни научни изследвания в следващото поколение литиево-йонни батерийни клетки, които започнаха през март 2012 г.

1. Система с горивни клетки

Двете компании са убедени, че технологията на горивните клетки е едно от решенията, необходими за постигане на нулеви емисии. BMW Group и TMC ще споделят своите технологии и ще разработят съвместно фундаментална горивно-клетъчна система, която включва не само комплекта горивни клетки и системата, но също и резервоар за водород, двигател и батерия, като целта е проектът да бъде изцяло завършен през 2020 г.

Фирмите ще си сътрудничат в съвместно разработване на стандарти за водородната инфраструктура, необходими за популяризирането на автомобили с горивни клетки.

2. Спортен автомобил

BMW Group и TMC се споразумяха и за започването на предпроектно проучване, което да определи обща концепция и платформа за средно голям спортен автомобил, който трябва да бъде завършен до края на 2015 г. Двете компании се стремят да комбинират технологии и знания на високо ниво, за да се увеличат удовлетвореността на клиентите и ще работят по споделена визия за разработката на спортен автомобил.

3. Олекотени технологии

BMW Group и TMC съвместно ще разработват олекотени технологии за каросерията с помощта на авангардни материали като подсилени композити, с намерението да ги използват съвместно в разработване на платформа за спортен автомобил и други превозни средства на BMW и TMC.

4. Следващ етап в развитието на батериите

Двете компании започват съвместни изследвания с цел да се разработи въздушно – литиева батерия с енергийна плътност, значително надвишаваща тази на сегашните литиево-йонни батерии.

TMC и BMW Group, споделят една и съща стратегическа визия за бъдещето на устойчивата мобилност. В светлината на технологичните промени, цялата автомобилна индустрия е изправена пред огромни предизвикателства, които представляват и голяма възможност. Нашето съвместно сътрудничество е важен градивен елемент от бъдещото ни сътрудничество – заяви председателят на борда на директорите на BMW AG Норберт Райтхофер.

Президентът на TMC Акио Тойода допълни, че сътрудничеството се задълбочава и се постига значителен напредък:

– Сега навлизаме в нова фаза, която обещава значими резултати. Това, което научаваме в съвместната си развойна дейност, ще ни позволи да правим по-добри автомобили в бъдеще.