Начало Автомобили BMWX3 на Рила

BMWX3 на Рила

42
0

Определено впечатляващо бе представянето, което направи вносителят на BMW у нас. Последният модел Х3 бе демонстриран на пресата и клиентите с наистина запомнящо се изпитание от София до Рила. Маршрутът бе подбран добре – с движение по сравнително хубав път и извън него, както и самолетна писта.

Целта бе да се демонстрират напълно качествата на колата и новата система за задвижване ХDrive. Впечатляваща е нейната работа както на шосета, така и по все още заснежените горски пътеки над Говедарци. Компютърът за части от секундата оценява движението на колелата. Датчиците дават точна информацията за скоростта им. Преценяват се тенденциите и за части от секундата чрез хиперспециален многодисков съединител с електронен контрол се “пренасочва” малко повече усилие към предната или към задната ос. Най-простият пример е с влизане в завой, който е заснежен. Предните колела позагубват контакт, колата тръгва към стената, но усилието се пренася назад и я “избутва” напред. По същия начин, ако задницата тръгне да бяга, енергията отива към предния мост, колата става като с предно предаване и багажникът е овладян.

При спускане се използва система за подпомагането му. Включването й става само ръчно и то при скорост под 40 км/ч. При над 60 тя сама се изключва. Много е интересно движението с нея. Колата се забавя сама, контролира се, никакви спирачки. Двигателят, с който е автомобилът, е 3-литров, дизел с 204 к.с. Бензинът със същия обем е малко по-силен – 231 к.с., но е и малко по-шумен. На разположение е и 2,5-литров бензин със 192 к.с. Скоростната кутия е автоматична с възможност за ръчно превключване. На разположение е и механична трансмисия с 6 предавки.

Интериорът е изчистен и модерен. Материалите не са така скъпи. Седалките са наистина добри и онова, което не се приема еднозначно е само външният дизайн.