Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Болидите догодина ще бъдат по-бързи с 2 секунди на обиколка

Болидите догодина ще бъдат по-бързи с 2 секунди на обиколка

58
0

Болидите от Формула 1 ще бъдат с около 2 секунди на обиколка по-бързи спрямо тази година. Това показват последните симулации на доставчика на гуми Пирели.

През изминалия сезон колите бяха с до 5 сек на тур по-бързи спрямо 2016 г. заради новите правила за аеродинамиката и гумите, позволяващи използването на по-широки крила, дифузьори и гуми.

За 2018 г. подобрението отново ще е значително, като половината от тези 2 сек ще бъдат постигнати заради по-меките гуми на Пирели. Новият тип хиперсофт ще бъде с една секунда на обиколка по-бърз спрямо сегашния най-мек – ултрасофт.

Останалата около и над 1 сек се очаква да бъде постигната от развитието на колите в хода на сезона и подобренията по задвижващите системи.

„В началото на следващата година колите би трябвало да се с 1 сек на тур по-бързи, каза състезателният мениджър на Пирели Марио Исола. – И по време на сезона нормалното развитие носи около 1-1.5 сек по-добро време на обиколка.

Следователно в края на следващата година болидите би трябвало да са по-бързи с поне 2 сек. Но не трябва да забравяме, че имаме допълнително тегло и аеродинамичните ефекти от поставянето на halo, което ще коства 3-4 десети на обиколка.“

Заради въвеждането на предпазния ореол от ФИА увеличиха задължителното минимално тегло на колите с 6 кг. – от 728 до 734 кг.