Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бордът на директорите на F1 вече гледа на IPO-то като опция

Бордът на директорите на F1 вече гледа на IPO-то като опция

72
0
Бърни Екълстоун

Бордът на директорите на Формула 1 вече има нов председател – 67-годишният Петер Брабек, оглавяващ и швейцарската компания Нестле. Назначението му бе потвърдено след заседание в Монте Карло, където този уикенд се провежда 70-ото издание на Гран при на Монако. То идва в края на подготовката за първично предлагане на акции (IPO) от спорта на борсата в Сингапур, което според първоначалната информация трябваше да се случи до края на юни, но напоследък все по-често се говори за отлагане. Твърденията при това идват не от кого да е, а от управляващия търговските права на спорта Бърни Екълстоун.

Идеята за листване на борсата бе на 81-годишния англичанин и той я сподели още в края на 2011 г. Възрастта му обаче все по-често води до въпроса кой би го наследил в бизнеса. Брабек е категоричен, че има план кой да замести Екълстоун, който се надява да не влиза в сила още дълги години.

Той притежава фантастична мотивация. В много добро здраве е. Както самият Бърни каза, не бихте могли да заместите Франк Синатра, но можете да намерите друг певец. Един ден ще открием друг човек и той или тя ще е различен. Шоуто ще продължи – заяви австриецът.

Развитието на спорта без Екълстоун е един от факторите, смятани за рискови от инвеститорите. Продажбата на акции за $1,6 млрд. долара преди пускане на IPO-то и привличане на човек с репутацията на Брабек са опитите да се покаже, че всичко около F1 притежава дългосрочна сигурност.

В Сингапур пък вече одобриха листването, но проблемите около IPO-то на Фейсбук накараха Екълстоун да е по-предпазлив. По-рано през годината бе обявено, че развитието на акциите на социалната мрежа ще се следи много внимателно, за да се прецени евентуалното представяне на тези на Формула 1. В първия ден Морган Стенли (водещата банка в IPO-то) трябваше да се намеси в края на търговията и да започне да купува, за да не позволи падане под първоначалната цена от $38 – това веднага щеше да определи процеса като провал. Във втория ден акциите паднаха с до 13% и макар след това да настъпи известно стабилизиране, ситуацията на борсата е крайно несигурна.

Морган Стенли пък участват и в IPO-то на Формула 1 заедно с Голдман Закс, които също работиха с Фейсбук. Третата водеща финансова институция за F1 е швейцарската UBS.

Основният акционер до момента – CVC Кепитъл Партнърс – вече намали дела си от 63,4% на 42% и се смята, че иска да сведе акциите си до 30%. Фалиралите през 2008 г. Леман Брадърс ще се опитат да продадат 15-процентния си дял.

Предварителната продажба свали напрежението и намали нуждата от IPO. Затова бордът гледа в момента на IPO-то като опция. Определено ще наблюдаваме нещата през следващите 3-6 месеца, но няма определени срокове – коментира един от управляващите партньори в CVC Доналд Макензи, който също е член на F1 борда.

Изявлението му също сочи към възможност да не се стигне до борсата.

Същевременно Екълстоун е убеден, че Мерцедес ще останат в спорта. Отборът от Бракли няма споразумение с него за предстоящото подписване на нов договор Конкорд. Англичанинът обаче е категоричен, че ще останат.