Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бордюрите причинили катастрофата на Хюлкенберг

Бордюрите причинили катастрофата на Хюлкенберг

71
0

Екипът на Форс Индия смята, че страховитата катастрофа на Нико Хюлкенберг в Гран при на Унгария се дължи на вибрации по колата, причинени от минаване през високите бордюри. Германецът получи повреда в предното крило, което се откачи и се вряза под колата, пращайки пилота право напред в предпазната стена от гуми. Това беше втория сериозен инцидент за тима след този на Серхио Перес в тренировките в петък, когато мексиканецът получи повреда в окачването и след удар в мантинелата се обърна по таван.

Според шефът по операциите на тима Отмар Шафнауер катастрофата на Нико е причинена от бордюрите на трасето. „Разследваме как и защо крилото се повреди и мисля, че има нещо общо с това, което се случва на колата при преминаването през бордюрите и ивиците с ръбове, заяви Шафнауер. – Не правим тестове другаде и не можем да кажем, че нещата ще бъдат наред тук в Унгария. Това е единствената писта като тази в календар, а като Ферари също имаха повреда на предното крило (на Райконен в тренировките), като Кими загуби и елемента с камерата в състезанието.“

„Всичко това е до вибрациите и как се монтират частите. Може би са нужни промени по бордюрите, но и ние ще направим нашите елементи по-здрави. Досега не сме имали такива проблеми и е тежко, защото скоростта на колата наистина се подобри и имахме шанс да постигнем много добър резултат. Когато крилото на Нико се откачи, той беше пред Квят. Дали можеше да го задържи зад себе си, може би да, може би не. Но бяхме в позиция да стигнем до подиума.”