Начало Картинг Борис Барболов стана шампион за 4-и път в Auto-Kart Championship

Борис Барболов стана шампион за 4-и път в Auto-Kart Championship

205
0
Барболов (1), Маринов (11), Цолов (6) и Великов (8) в първия манш, снимки: Каролина Шулейевска

Последният 8-и кръг от националния любителски шампионат по картинг Lotus Sofia Auto-Kart Championship видя развръзката в спора за титлата за сезон 2020. Състезанието се проведе на картинг писта Лаута в Пловдив миналата събота, 24 октомври. Това съобщава auto-kart.com.

Борис Барболов от отбора на Lotus SF се окичи с рекордна 4-та титла в шампионата след тежка битка, в която дори не успя да достигне до подиума в състезанието, но спечелените точки от надпреварата му бяха достатъчни, за да се поздрави като шампион. Основният му конкурент, съотборникът му Данаил Варсано, финишира трети, на позиция пред Барболов, но това не му беше достатъчно, за да се пребори за титлата. Победата в състезанието грабна пловдивчанинът Виктор Николов от Iceman Racing, а втори завърши съотборника му Максимилиян Колев.

Отново три манша от по 15 състезателни обиколки по схемата „всеки срещу всеки“ определиха класирането. За участие се записаха 11 състезатели, които бяха разделени в 3 групи – A, B и C, респ. маншовете също бяха три, като битките бяха между пилотите от групи A-B, B-C и A-C в отделните маншове.

Виктор Николов и Макси Колев

В първия манш пряката битка между Барболов и Варсано завърши с успех и лек превес за Данаил,

който се бори през почти всички обиколки с Виктор Николов за първото място, но в крайна сметка отстъпи пред най-малкия участник в състезанието и респ. шампионата за тази година. Барболов се пребори за третото място след много здрава битка с миналогодишния шампион Тома Маринов (Pro Racing Team), отпаднал от борбата за титлата по-рано този сезон, след пропуснати 2 състезания заради контузен глезен, който все още го измъчваше в известна степен и не му позволяваше да стъпва напълно спокойно.

В края на манша Барболов успя да настигне Николов и Варсано и дори направи опит да се пребори за още една позиция напред. Заради тази си неуспешна атака той пое риска да завърши зад Тома Маринов, но бързо се върна на третата позиция и дори отново настигна лидерите, но тогава дойде карираният флаг. Редът на финиширане бе Николов, Варсано, Барболов, Маринов. Класирането допълниха новака Михаил Великов, Красимир Цолов (Lotus SF), Павел Петков и Стоян Момчилов от Benkovski Team.

Във втория манш Колев не допусна изненада и спечели манша, след като поведе още след старта, а Варсано отново завърши втори, след като още в първите обиколки беше пропуснат от Тома Маринов, останал плътно зад него на третата позиция до края на манша. По-назад, самотен на 4-тата позиция остана Калоян Костадинов, а зад него Красимир Цолов, завърналия се след дълги години пауза от картинг пистите 3-кратен шампион Николай Димитров и Павел Петков водеха най-интересната борба в този манш и завършиха в този ред.

Радостта на финала на трети манш за Барболов

В третия манш Виктор Николов и Максимилиян Колев се бориха за първото място още от старта на манша,

като Николов надделя и това му донесе победата в състезанието. Сериозно предимство за него бе и фактът, че въпреки добавените максимални 20 кг баласт, той бе далеч под минималните 79 кг, което дава сериозно предимство при картове като 270-кубиковите Sodi GT5, разполагащи с 9 к.с. мощност.

По-назад в колоната Барболов проведе титанична битка да остане на третото място, тъй като неговия карт далеч не бе от най-конкурентните. Михаил Великов беше много бърз и напорист и притискаше бъдещия шампион до последния метър. Барболов не се огъна и блокираше всички атаки успешно и удържа третото място, което се оказа решаващо за класирането в състезанието и битката за титлата. Николай Димитров, който в ранния етап от манша се намеси в борбата на Барболов и Великов, в крайна сметка остана дори зад Калоян Костадинов, а Стоян Момчиловзавърши последен в манша.

Преди началото на този последен 8-и кръг, Борис Барболов имаше преднина от 2 точки в класирането пред Данаил Варсано. Резултатите от трите манша оформиха подреждането в състезанието по начин, по който Барболов и Варсано се оказаха с напълно равни точки на финала на шампионата.

Но по следващия показател – броя победи, Барболов с неговите 2 през този сезон надделя над Варсано, който е само с една.

Подиумът след финала

Това донесе шампионската титла на Барболов за 4-и път. Той спечели предишните три през 2011, 2017 и 2018 г., а Варсано се задоволи с второто място. Калоян Костадинов завърши шампионата на третата позиция и така оформи топ 3 в генералното класиране за сезон 2020 при пилотите.

След като през 2016 година Барболов изгуби титлата с равни точки и дори равен брой победи с шампиона Йордан Пенчев, и всичко се реши по брой втори места в състезанията (2:1 в полза на ЙорданПенчев), тази година той се оказа в същата ситуация, но този път от печелившата страна. При отборите Калоян Костадинов, който в тази подредба се явява „човека-отбор“, успя да класира тима, в който само той е представител, на трето място. Lotus SF и Pro Racing Team бяха бетонирани на първите две места преди този последен кръг.

Индивидуално класиране от 8-и кръг:

  1. Виктор Николов Iceman Racing                    30
  2. Максимилиян Колев Iceman Racing                    27
  3. Данаил Варсано             Lotus SF                               25
  4. Борис Барболов Lotus SF                               23
  5. Тома Маринов Pro Racing Team                22
  6. Михаил Великов Velikov Team                       21
  7. Калоян Костадинов Kostadinov Team                20
  8. Красимир Цолов Lotus SF                               19
  9. Николай Димитров Dimitrov Team                     18
  10. Павел Петков Benkovski Team 17
  11. Стоян Момчилов Benkovski Team 16

Отборно класиране:

  1. Iceman Racing 57
  2. Lotus SF                         48
  3. Benkovski Team             33
  4. Pro Racing Team 22
  5. Velikov Team 21
  6. Kostadinov Team 20
  7. Dimitrov Team 18

Крайно класиране, топ 5 при пилотите за сезон 2020:

  1. Борис Барболов 197
  2. Данаил Варсано 197
  3. Калоян Костадинов 172
  4. Йордан Пенчев 147
  5. Тома Маринов             139

Крайно класиране, топ 5 при отборите за сезон 2020:

  1. Lotus SF 396
  2. Pro Racing Team 246
  3. Kostadinov Team 172
  4. Shadow Kart Team 170
  5. Iceman Racing 137