Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Босовете на F1 и отборите се съгласиха на промени в правилата

Босовете на F1 и отборите се съгласиха на промени в правилата

23
0

Босовете във Формула 1 и шефовете на 6-те водещи отбора – Мерцедес, Ред Бул, Ферари, Форс Индия, Уилямс и Макларън са стигнали до съгласие, че правилата в спорта трябва да се променят, за да бъдат те по-ясни и прости. Това е станало тази вечер по време на среща на Стратегическата група в Женева. За първи път на такава среща присъстваше и новият шеф на спорта Чейс Кери, като с него са били още Бърни Екълстоун и президентът на ФИА Жан Тод.

Основните неща, които са били обсъждани, са спазването на ограниченията на пистите от страна на пилотите и наказанията, като е било изисквано да има повече постоянство при налагането на последните. Стигнало се е до консенсус, че налагането на санкции трябва да е само за маневри, които поставят другите състезатели в потенциална опасност. Което би трябвало да даде повече свобода на пилотите в битките гума до гума.

Били са обсъждани идеи как да се избегне ситуацията от Мексико, където няколко пилоти пресякоха първи шикан напряко, като някои получиха наказание, а други не. Освен това е бил коментирана отново идеята да има едни и същи стюарди на всяко състезание.

Имало е и предложение как звукът на сегашните турбомотори да се подобри, но то е било отхвърлено заради по-големите разходи, които биха били нужни за изследвания на проблема. Обсъдено е било и въвеждането на защитения кокпит – Halo. Стигнало до общото мнение, че са нужни повече тестове и оценка от страна на пилотите преди неговото пускане през 2018 г.

Две предложения за въвеждане на алтернатива на сегашните ограничения в използването на въздушните тунели и CFD технологиите са били отхвърлени от големите тимове. Едното е било на Форс Индия – да се премине към използване повече на CFD за сметка на тунелите, а другото на Мейнър – 10% повече време работа в аеродинамичните тунели за тимовете, избрали да ползват по-евтини и по-малко ефективни 50% модели.