Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас най-бърз и в третата сесия на Лосаил

Ботас най-бърз и в третата сесия на Лосаил

2398
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Мерцедес

Валтери Ботас бе най-бърз и в третата свободна тренировка на пистата Лосаил в Катар. Втори се класира съотборникът му в Мерцедес Люис Хамилтън, трети бе Макс Верстапен (Ред Бул).

В началото на последния час за подготовка преди квалификацията на пистата Лосаил температурата на въздуха бе 27 градуса, тази на пистата – 38 градуса. Зеленият семафор току-що бе светнал, когато Мик Шумахер излезе на пистата. Съотборникът му Никита Мазепин също излезе от бокса, но на изхода от питлейна спря.

„Двигателят направи нещо“, каза руснакът по радиото.

Сесията бе спряна, докато Хаас-ът на Мазепин бъде прибран

Той не участва във вчерашната втора тренировка, тъй като имаше повреди по шасито. Връщането на колата в пита отне само няколко минути и тренировката бе възобновена.

В Ред Бул механици бяха образували стена пред автомобилите на Серхио Перес и Макс Верстапен. Те имаха сериозни грижи със задните си крила вчера. Кристиан Хорнер каза, че компонентите могат да бъдат уякчени, но това ще коства допълнително тегло.

Мерцедес започна работа с гуми софт. Изборът в началото на тренировката бе между най-меките гуми, налични за уикенда и медиум

Люис Хамилтън поведе в класирането с 1:23.950 мин, Валтери Ботас бе на 0,069 сек зад него. Третото време бе на Естебан Окон с медиум – +0,630 сек.

Перес бе на пистата със софт, докато Верстапен все още оставаше в бокса си. Мексиканският пилот излетя от пистата и каза на тима си, че предницата му малко поднася.

Фернандо Алонсо записа първо време – 1:23.904. Малко след това Ботас го измести с 0,517 сек по-добро постижение – 1:23.387. Отново със софт Хамилтън бе по-бърз и от съотборника си с 0,235 сек (1:23.152).

Повече от 25 минути след старта на тренировката Верстапен най-накрая излезе

Той също бе със софт. Записа най-добър първи сектор, малко изостана във втория, но с най-силен трети излезе с 0,031 сек пред Хамилтън. Повторение на движението му по пистата обаче показа отново проблем в работата на задното крило на болида му.

Хамилтън влезе в бокса, върна се на пистата, продължи да работи със софт. Неговата обиколка бе с най-силни втори и трети сектор и бе с почти половин секунда по-бърз от Верстапен. Ботас записа най-добри времена в първата и последната секция от тура, изпреварвайки съотборника си в Мерцедес с 0,082 сек (1:22.573 мин). Зад Верстапен (трети) се наредиха пилотите на Ферари – Шарл Льоклер пред Карлос Сайнц (и двамата със софт).

В няколко бокса механици проверяваха коли отпред и в предната част на пода. На Верстапен също му казаха, че е ударил болида си в бордюр и има малко повреди по предното крило.

В Ред Бул отново работеха по задните крила на колите и пак механици криеха болидите от камерите. Само четирима пилоти бяха на пистата 15 минути преди края на тренировката – Ботас, Сайнц и състезателите на Макларън. Валтери бе с нов софт, както и Хамилтън, който го последва на трасето. Англичанинът излезе пръв с 1:22.388 (-0,185 сек), като премина и през трафик. Финландецът бе още по-бърз – 1:22.310 (-0,078 сек). Хамилтън се прибра в пита и сложи ново крило.

Перес вече бе трети, на 0,536 сек от Ботас. Верстапен се върна на трасето по-малко от 6 минути преди карирания флаг. Мик Шумахер предизвика за кратко жълти знамена в първи сектор, след като се завъртя.

През последните няколко минути размествания на върха нямаше. Ботас остана най-бърз, следван от Хамилтън и излезлият трети Верстапен. Четвърти се нареди Пиер Гасли пред Перес, Сайнц, Алонсо. Топ 10 допълниха Окон, Льоклер и Цунода.