Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас: Агресивната стратегия в Бахрейн проработи според нашите очаквания

Ботас: Агресивната стратегия в Бахрейн проработи според нашите очаквания

991
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка Андро Дюлгерян

Валтери Ботас бе доволен от състезанието в Бахрейн. Пилотът на Алфа Ромео финишира на осмо място и донесе ценни точки за отбора от Хинвил. Опитният финландец приветства агресивната стратегия, която в крайна сметка му помогна да намери място в топ 10.

Резултатът на Ботас бе своеобразен обрат за него и Алфа Ромео след неубедителното представяне в квалификацията на пистата Сахир. Тогава той и съотборникът му Гуаню Жу не намериха място в Q3 и останаха 12-ти и 13-ти

Ботас направи добър старт и умело избегна суматохата в първата обиколка, предизвикана от контакта между Естебан Окон и Нико Хюлкенберг. После той загуби място от Ланс Строл. Канадецът разполагаше с по-бърз автомобил и в крайна сметка спечели една позиция.

Опитният финландец бе сред първите пилоти, които смениха меките си гуми с твърди. Този ход който имаше за цел да осигури по-добра позиция на Ботас и да не допусна той да загуби време. В крайна сметка той завърши на осма позиция и спечели актив от 4 точки.

„Доволен съм от осмото място. Не мисля, че имаше какво повече да постигнем в състезанието след като всички болиди пред нас явно бяха много по-бързи“, сподели Ботас.

„Агресивната стратегия в Бахрейн проработи според нашите очаквания. Това беше много хубаво и в крайна сметка ни донесе ценни точки.“

„Да, беше солидно първо състезание за сезон 2023. Имаме добър базов автомобил и показахме, че да, можем да печелим точки с него. Изглежда имаме още много работа за вършене, така че ще продължим да работим усилено и да се подобряваме“, каза още пилотът на Алфа Ромео.

Освен агресивната стратегия, Ботас посочи, че добрата стартова реакция и избягването на суматохата в първата обиколка е била от огромно значение.

„Стартът беше наистина важен защото имаше огромно значение да спечелим тези места в началната обиколка. Автомобилите около нас са много стабилни и бързи, заради което и изпреварванията никак не са лесни“, каза Ботас,

„Излязохме агресивно както на пистата, така и със стратегията си, което в крайна сметка определено беше правилното решение. Трябваше също така да бъдем умни и да подбираме битките си. Освен това се уверихме, че сме запазили част от гумите си за случаите, когато ни трябват. Това се оказа важно когато накрая бяхме настигнати от Пиер Гали, но в крайна сметка не допуснахме той да мине пред нас“, каза още пилотът на Алфа Ромео.

Съотборникът на Ботас Гуаню Жу нямаше такъв късмет в Гран при на Бахрейн. Състезателят на Алфа Ромео загуби няколко позиции на старта, които така и не успя да навакса напълно. Жу мина през бокса в заключителната част от надпреварата и записа най-бързата обиколка. Макар да не получи допълнителната точка, той подобри постижението на Гасли. Французинът се надяваше да спечели още една точка, но в крайна сметка получи само 2

„Беше важно Жу да направи най-бързата обиколка в самия край, за да открадне точка от конкурентите ни. Той свърши добра работа и се справи с поставената задача. Това само показва колко добре работим в екип. Осмото място беше максимумът, който успяхме да постигнем в състезанието, така че съм доволен от резултата си“, завърши Валтери Ботас.

Днес стана ясно, че Алфа Ромео удължава сътрудничеството с Edelweiss Air. Швейцарската чартърна авиокомпания ще продължи да помага на отбора от Хинвил през повечето стартова от сезон 2023 в F1.