Начало Избрани Ботас: Автомобилът за сигурност в края на надпреварата в Бразилия не беше...

Ботас: Автомобилът за сигурност в края на надпреварата в Бразилия не беше в наша полза

1126
0
Валтери Ботас, Алфа Ромео
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас завърши на девета позиция в Гран при на Сао Пауло. Пилотът на Алфа Ромео потегли от 14-то място, но успя да спечели няколко позиции благодарение на добрата скорост на неговия автомобил.

Уикендът за Ботас не започна добре. Състезателят на Алфа Ромео нямаше късмет в квалификацията и остана едва 18-ти. След това той спечели няколко позиции на спринта и в крайна сметка финишира 14-ти.

Финландецът направи добър старт и спечели няколко позиции с напредване на надпреварата. Ботас дори бе стигнал до петото място в даден период от надпреварата. За съжаление на пистата се появи кола за сигурност, която не помогна за стратегията му. От това се възползваха няколко състезатели зад него, които смениха гумите си. До края на състезанието на пистата Интерлагос Ботас загуби няколко позиции и остана девети. Опитният финландец все пак донесе две ценни точки за Алфа Ромео. Отборът от Хинвил увеличи с още една точка аванс си пред Астън Мартин при конструкторите.

„Щастлив съм от резултата си в последното състезание Всички свършиха наистина добра работа. Определено е добре да финишираме девети, като се има предвид, че потеглихме 14-ти.“, сподели Ботас.

„Можехме да сме още по-предна позиция. Автомобилът за сигурност в края на надпреварата не беше в наша полза. Той отмени предимството, което имахме пред колите зад нас и ни остави уязвими. Все пак взехме повече от точки преките си съперници, така че не можем да се оплакваме твърде много. Наистина се забавлявах в Сао Пауло, участвах в няколко добри битки. Темпото на автомобила на Алфа Ромео беше силно. Искам също така да благодаря на Жу за това, че днес беше истински отборен играч. През последните няколко събития бяхме в добра форма. Сега става ни още едно състезание, в което трябва да си свършим добре работата. Отиваме в Абу Даби с голяма увереност“, добави пилотът на Алфа Ромео.

Съотборникът на Ботас Гуаню Жу завърши на 12-та позиция. Състезателят на Алфа Ромео потегли едно място по-напред от своя опитен съотборник и дори го пропускаше пред себе си по време на надпреварата. Подобно на Ботас, Жу също пострада от късната кола за сигурност в Сао Пауло.

„Като цяло можем да бъдем доволни от уикенда, особено когато погледнем как започнахме и къде завършихме. Фокусът ни беше да използваме максимално потенциала на отбор. Убеден ден съм, че успяхме да го постигнем“, каза Жу.

„Все пак неделният ден беше малко труден от моя страна. В началото на състезанието сламката на системата ми за пиене се заклещи в каската ми. Въпреки това което успях да я извадя. По но-късно имахме проблеми с турбото. Това е нещо, което ще трябва да проучим преди следващата седмица. Направихме ранно спиране в бокса, за да пресечем другите пилоти. Към края на състезанието автомобилът за сигурност ни затрудни доста, особено защото не ни остана много ресурс в гумите.  Въпреки това е хубаво да видим, че отборът успя да донесе още точки, които да ни осигурят добра позиция в шампионата на конструкторите преди последното състезание за този сезон“, добави пилотът на Алфа Ромео.

Шефът на Алфа Ромео Фредерик Васьор също бе доволен от представянето на неговия отбор на пистата Интерлагос.

„Отборът свърши наистина добра работа. Успяхме да обърнем уикенда и да си тръгнем с добър резултат. Показахме добро темпо както в спринта, така и в основното състезание. Това ни позволи да наваксахме изгубените позиции. Можем да сме доволни, че напускаме Бразилия с увеличена разлика спрямо най-близките ни съперници“, заяви Васьор.

„Имахме добър старт и успяхме да стигнем до петото място по време на състезанието. Наистина е жалко, че късната кола за сигурност унищожи предимството ни и ни постави в обсега на други автомобили. Все пак донесохме точките, които искахме. Най-важното е, че това беше поредното състезание, в което показахме добра форма, подобно на Мексико. Можем да подходим уверено към последното състезание за сезона в Абу Даби, да се борим за точки и да се надяваме да завършим на шесто място при конструкторите“, добави шефът на Алфа Ромео.