Начало Избрани Ръсел и Хамилтън записаха блестяща двойна победа за Мерцедес в Сао Пауло

Ръсел и Хамилтън записаха блестяща двойна победа за Мерцедес в Сао Пауло

4329
0
Джордж Ръсел, Мерцедес
Джордж Ръсел; снимка: Мерцедес

Джордж Ръсел триумфира в Гран при на Сао Пауло. Пилотът на Мерцедес потегли от полпозишън и записа първа победа в основно състезание от F1. Втори финишира съотборникът му Люис Хамилтън. Така двамата записаха първа двойна победа за Мерцедес от сезон 2020 насам. Трети и четвърти финишираха състезателите на Ферари Карлос Сайнц и Шарл Льоклер.


Времето преди началото на състезанието в Бразилия бе сухо и слънчево. Температурата на въздуха бе 23 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 50. Влажността бе висока- 72 %. За разлика от вчерашната спринтова надпревара, сега пистата Интерлагос е по-гореща. Това трябва да доведе до повече деградация на гумите на Пирели.

Началният избор на гуми бе сравнително балансиран между софт и медиум. В топ 10 само Льоклер, Сайнц и Магнусен решиха да заложат на средно твърди смеси на Пирели. Алекс Албон заложи на хард, което е доста интересно решение.

Ръсел направи отличен старт, следван от Хамилтън, Верстапен и Перес. След тях бяха Норис, Льоклер, Сайнц, Фетел, Гасли и Шумахер. Строл също направи добро потегляне и спечели няколко позиции.


В края на първата обиколка Рикиардо имаше контакт с Магнусен. Пилотът на Хаас  се завъртя и удари своя съперник от Макларън, което доведе до поява на кола за сигурност. За щастие и двамата състезатели бяха невредими след този инцидент. Случката между тях ще бъде разгледана от стюардите.

По време на забавянето на състезанието в Сао Пауло Льоклер обясни че изпитва смущения в своя двигател на излизане от трети завой. Албон неочаквано влезе в бокса, където механиците сложиха гуми медиум.


Автомобилът за сигурност се прибра в края на шестата обиколка. При рестарта на надпреварата Ръсел поведе, докато Верстапен се удари с Хамилтън на завоя „Сена S.“ Двамата получиха поражения по своите автомобили. Льоклер пък бе ударен от Норис и се озова в зоната за сигурност. Пилотът на Ферари, както и този на Ред Бул влязоха в бокса за нови предни крила. Хамилтън продължи напред и се озова в дъното на топ 10. Инцидентът между двамата световни шампиони също бе забелязан от стюардите.

10 обиколки след началото на Гран при на Сао Пауло Ръсел остана начело, следван от Перес, Сайнц, Норис, Фетел, Хамилтън, Гасли, Шумахер, Строл и Ботас. Верстапен и Льоклер заемаха последните две позиции в колоната. В 13-тия тур Верстапен и Норис получиха 5-секундни наказания заради предизвикване на инциденти. Състезателят на Ред Бул заяви по радиото, че Хамилтън не му е оставил достатъчно място.

Алонсо направи питстоп за средно твърди смеси на Пирели и се върна на 17-то място. Зад него се движеше Льоклер, който губеше скорост заради инцидента с Норис. Отпред Ръсел водеше с аванс от 1.8 сек. пред Перес. Трети бе Сайнц, следван от Хамилтън, Фетел, Норис, Гасли, Ботас, Шумахер и Окон.

В 18-тата от общо 71 обиколки в Сао Пауло Сайнц мина през бокса и загуби ценни секунди заради попаднало парче слюда в една от задните спирачки на автомобила. Испанецът се върна на пистата със софт и бързо се справи с Алекс Албон.

Сайнц изпревари Строл и Шумахер, докато Льоклер мина през бокса в обиколка №22. Пилотът на Ферари записа и най-бързата обиколка до този момент.

В 24-тия тур Перес също направи питстоп за гуми медиум. Мексиканецът излезе точно зад Ботас и пред Сайнц. Обиколка по-късно Ръсел също мина през бокса и успя да запази позиция пред Перес. Хамилтън пое лидерството. Верстапен и Норис изтърпяха своите санкции, наложени от стюардите. Нидерландецът бе оборудван с използвани меки гуми.

В 30-тата от общи 71 обиколки на пистата Интерлагос Хамилтън направи спиране за меки гуми. Британецът излезе зад Сайнц на четвърто място. Същевременно Ръсел си върна водачеството. Състезателят на Мерцедес има аванс от 4.5 сек. пред Перес, който от своя страна бе на около 3 сек. пред Сайнц. Времето около трасето ставаше все по-тъмно и облачно.

При изминаване на 1/2 от състезателната дистанция Ръсел заемаше първата позиция с разлика от около 6 сек. пред Перес. Сайнц влезе в бокса и отстъпи своята позиция на Хамилтън. Пети бе Ботас, следван от Фетел, Окон, Норис, Льоклер и Жу. Верстапен си пробиваше път напред и задмина Строл.

В 41-тата обиколка Ръсел увеличи преднината си пред Перес на 8.6 сек. Мексиканецът бе настигнат от Хамилтън. Сайнц бе четвърти, следван от Ботас, Фетел, Окон, Льоклер, Норис и Верстапен.

Няколко обиколки по-късно Хамилтън изпревари Перес на старт-финалната права с DRS. Пилотът на Мерцедес бе бурно аплодиран от бразилската публика. В 46-тия тур Льоклер направи трети бокс и сложи меки гуми. Норис, Ботас и Фетел също спряха в бокса.

Перес направи нов питстоп в обиколка №48 и загуби позиция от Сайнц. Обиколка след това Хамилтън също бе извикан в бокса, макар да казваше, че гумите му са добре. Верстапен също мина през бокса за меки гуми, както и Ръсел.

53 обиколки след старта на Гран при на Сао Пауло Норис се оплака от загуба на мощност и спря своя болид в зоната за сигурност между втори и трети сектор. Това доведе до поява на виртуален сейфти кар. От това се възползваха няколко състезатели, сред които и Сайнц.

Два тура след това виртуалната кола за сигурност бе превърната в реална. Ръсел попита по радиото дали ще има отборни заповеди. От бокса му отговориха, че двамата с Хамилтън ще бъдат оставени да се състезават.

По време на периода на колата за сигурност Окон получи съобщение по радиото, че Алонсо е с по-нови гуми. Французинът бе предупреден да не се бори с Алонсо на пистата.

При рестарта Ръсел запази позицията си пред Хамилтън, а Сайнц атакува неуспешно Перес. Льоклер задмина Ботас, докато Алонсо и Окон задминаха Фетел. След това двамата пилоти на Алпин размениха позициите си. Алонсо се справи и с Ботас. Ръсел записа най-бързата обиколка и се отдалечи от Хамилтън.

В 63-тата обиколка Сайнц изпревари Перес, докато Льоклер бе настигнат от Алонсо. Верстапен пък задмина Окон и Ботас. Перес ставаше все по-бавен и загуби позиция и от втората кола на Ферари, както и от Алонсо. В челото Ръсел водеше със секунда 4 десети пред Хамилтън.

До края на надпреварата в Сао Пауло Ръсел записа първата си победа във Формула 1. Веднага зад него завърши Хамилтън. Трети и четвърти финишираха Сайнц и Льоклер. Пети бе Алонсо, следван от Верстапен и Перес. Топ 10 бе допълнен от Окон, Ботас, и Строл. Най-бързата обиколка в състезанието също бе дело на Ръсел.