Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас бил притеснен от двойния питстоп

Ботас бил притеснен от двойния питстоп

1642
0
2019 Хамилтън-Ботас Китай
Хамилтън пред Ботас, снимка: Мерцедес

Валтери Ботас призна, че е бил притеснен от двойния питстоп, който тимът му Мерцедес направи в Гран при на Китай. Той и съотборникът му Люис Хамилтън се движеха уверено на съответно второ и първо място в състезанието.

Но заради вторите спирания в бокса на Верстапен и Фетел зад тях, в Мерцедес решиха да се застраховат. От екипа привикаха в бокса Хамилтън и Ботас в една и съща обиколка и ги обслужиха безгрешно.

Разликата между тях преди спирането беше около 5 секунди, което позволи на механиците да се справят със задачата. Те дори смениха гумите на Валтери с 0.2 сек по-бързо. Ботас обаче е осъзнавал какви са рисковете при един такъв двоен бокс и бил разтревожен.

„Бях много притеснен, каза финландецът. – Знаеш, че като си втората кола в такава ситуация, ще загубиш време. Но аз се озовах в тази позиция заради недобрия ми старт. Попитах отбора дали мога да спра по-късно или да продължа състезанието без втори стоп.

Но рискът при последното беше твърде голям заради гумите. Питах за тези възможности, защото исках да опитам нещо различно. Това беше единственият ми шанс да спечеля състезанието. При спиране в бокса заедно с Люис, това щеше да означава край на състезанието. Както и се получи.“

Ботас все пак се радва от това, че питстопът му е преминал добре. По думите му, той е загубил съвсем малко време. И гледайки пълната картина след състезанието и всички данни, той смята, че от гледна точка на тима, това е било правилното решение.