Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас дисквалифициран от квалификацията на Силвърстоун

Ботас дисквалифициран от квалификацията на Силвърстоун

2917
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Алфа Ромео

Валтери Ботас бе дисквалифициран от квалификацията за Гран при на Великобритания. Причината бе, че в болида му не е имало достатъчно гориво, за да се предаде литър за проверка, каквото е изискването на ФИА. Ботас спря на пистата в края на Q1 с проблем в автомобила си и не можа да участва в Q2, въпреки че се класира за втория сегмент.

В решението на стюардите се казва, че ситуацията с болида на Ботас е била разгледана и не са открити смекчаващи обстоятелства. Затова финландецът получи дисквалификация от сесията за разпределение местата на стартовата решетка.

„Това очевидно не бе резултатът, който искахме да постигнем днес. Положителното е, че скоростта, темпото бяха по-добри. Тоест сме свършили добра работа по оптимизацията на колата от вчера до днес. Жалко, че се появи и проблемът в колата, който не ми позволи да продължа. Сега трябва да се съсредоточим върху надпреварата. Утре е нов ден, тогава се раздават и точките и ние ще се борим“, коментира Ботас.

Съотборникът на Ботас Гуаню Жу остана 18-ти в квалификацията, но заради наказанието на финландеца ще мине с позиция напред. Китайският пилот каза, че е било ясно, че квалификацията ще е трудна за него, след като пропусна последната свободна тренировка. Той имаше проблем с MGU-H, който не му позволи да участва в последния час за подготовка. Все пак допълни, че въпреки изоставането, ще продължи да натиска.