Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен на полпозишън, Норис и Пиастри втори и трети на грида във...

Верстапен на полпозишън, Норис и Пиастри втори и трети на грида във Великобритания

4819
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели полпозишъна за Гран при на Великобритания, а втори и трети в квалификацията на пистата Силвърстоун се класираха пилотите на Макларън Ландо Норис и Оскар Пиастри.

По трибуните публиката бе с чадъри далеч преди началото на сесията за разпределение на местата на стартовата решетка. Температурата на въздуха бе 21 градуса, а тази на пистата – едва 22 градуса. Прогнозата бе, че със сигурност ще вали. Затова на изхода от питлейна стана опашка от коли, тъй като Мерцедес например искаха да опитат бързи обиколки със сликове. Със сухи гуми бяха още състезателите на повечето останали отбори. От Ферари и Хаас заложиха на интермедии. Първото обаждане на Шарл Льоклер по радиото бе, че ще се прибере, за да сложи сухи гуми.

Люис Хамилтън се завъртя в бързата си обиколка. Трасето още бе мокро на места и седемкратният световен шампион изхвърча на Стоу. Успя да се върне на пистата и продължи.

След първите серии начело бе Макс Верстапен с 1:33.535. Това време бе подобрено с 2 секунди от Фернандо Алонсо

Ланс Строл излезе втори. Логан Сарджънт се обади по радиото, че започва да вали. В този момент в зоната на изпадащите бяха Оскар Пиастри, Алекс Албон, Ландо Норис, Карлос Сайнц и Хамилтън.

Сайнц и Хамилтън без проблеми се качиха в топ 10 със следващите си бързи обиколки. Пиер Гасли, Кевин Магнусен, Нико Хюлкенберг и Серхио Перес се оказаха под чертата. В Ред Бул очакваха дъжд до 4 минути. Битката за измъкване от Q1 продължи. Сайнц пак бе застрашен, след което даде осмо време. Разместванията бяха непрекъснати в цялото класиране. Джордж Ръсел каза, че вече вали навсякъде, след което Логан Сарджънт изхвърча от пистата. 3 минути и половина преди края на първия квалификационен сегмент Кевин Магнусен спря на трасето с повреда. Рейс контролът спря сесията.

„Всичко просто изключи“, каза Магнусен по радиото.

В дъното на класирането бяха датският пилот на Хаас, Гуаню Жу, Сарджънт, Ботас и Албон.

Верстапен претърпя нелеп инцидент – на излизане от бокса си се удари в стената и счупи предното си крило

За последните 3 минути от Q1 всички бяха на пистата. Перес излезе пръв и веднага бе прескочено от Албон. Сарджънт излезе втори преди да го изпревари Ботас. Времената падаха драматично на изсъхващата писта. Пилотите зад тях в бързи обиколки бяха още по-бързи. Промените бяха до последния бърз тур. Ботас спря на пистата, а Перес отново не продължи след Q1. В крайна сметка редът в челото бе Норис, Льоклер, Ръсел, Хамилтън, Верстапен, Строл и т.н. Сайнц се измъкна на косъм с 12-то време. Освен Перес отпаднаха още Цунода, Жу, Де Врис и Магнусен.

Льоклер пък не бе доволен от съотборника си.

„Браво, Карлос! Чудесно! Прекрасно изпреварване в последния завой!“, бе обаждането му по радиото.

Сайнц на свой ред каза на Ферари, че отново са дали предимство на Шарл, тъй като трябваше да го пропусне в питлейна.

„Нечестно е да искате това от мен. Жертвахте температурата на гумите ми. А и за бях в по-голям риск“, протестираше испанецът.

В Q2 всички веднага излязоха на пистата и всички бяха със софт

След първите бързи серии начело бе Норис с 1:29.427 мин. Следваха Гасли, Верстапен, Оскар Пиастри, Сайнц, Окон. Ботас не участва в Q2. В зоната на изпадащите бяха пилотите на Астън Мартин и Уилямс. Скоро под чертата бяха Хюлкенберг и Хамилтън. Сарджънт и Строл пък се оказаха с анулирани обиколки за нарушаване ограниченията на пистата.

Хамилтън сложи нов софт и записа първо време. Веднага след това Ръсел стана четвърти, а Норис – девети. Към отпадащите се присъедини Окон.

Със следващия си бърз тур Норис даде първо време. Всички продължаваха да карат, тъй като пистата изсъхваше. В крайна сметка Хюлкенберг, Строл и Окон не успяха да се преборят за място в топ 10. Сарджънт бе другият отпаднал в Q2. Най-бърз във втория сегмент бе Верстапен пред Пиастри и Норис.

Рейс контролът разреши използването на DRS за Q3

Верстапен единствен бе с нов софт в началото на последния квалификационен сегмент. Първото време в Q3 бе на Ръсел – 1:28.124 мин. Хамилтън излезе пръв с 1:27.717. Само Верстапен подобри неговото постижение до 1:27.084. Трети се нареди Пиастри пред Льоклер, Сайнц, Алонсо, Албон, Гасли, Ръсел и Норис.

Температурата на пистата бе 26 градуса преди финалните опити на пилотите в топ 10. В Макларън провериха пода на Пиастри заради преминаването по бордюр по-рано.

Льоклер записа второ време – на 0,052 сек от времето на Верстапен след най-добър първи сектор. Сайнц излезе трети. Ръсел бе четвърти, Хамилтън – пети. Норис обаче измести Верстапен, но Макс си върна първото място с 1:26.720 мин. Норис и Пиастри се класираха втори и трети.