Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас имал сериозни проблеми с износването на гумите

Ботас имал сериозни проблеми с износването на гумите

1193
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка: Мерцедес

Ботас обясни, че е имал сериозни проблеми с износването на гумите в Гран при на Франция. Пилотът на Мерцедес завърши 2-и, като бе далеч от своя съотборник Люис Хамилтън. В края финландецът бе настигнат от Шарл Льоклер с Ферари, но успя да запази второто място.

„Не съм доволен от голямата разлика спрямо Люис, обясни Ботас. – В началото, когато гумите ми бяха свежи, нямах проблем да съм близо до него. Но след това имах трудности с това да запазя предните в добро състояние. По средата и в двете ми серии от обиколки предните ми гуми започваха да се износват. И разликата започна да се увеличава.“

Ботас обясни още, че е загубил много време при режима на виртуална кола за сигурност в края на състезанието. Той беше назначен заради паднал ограничителен конус и продължи много кратко заради бързата работа на маршалите на трасето. Това хвана неподготвен Валтери, който загуби няколко секунди спрямо лидера Люис Хамилтън.

„Загубих малко време при виртуалната кола за сигурност, обясни Ботас след финала.

– Периодът беше много бърз. При него първо трябва да намалиш много скоростта, за да спазиш минималните задължителни времена. А след това да промениш режимите на двигателя.

И след това изведнъж периодът на виртуален сейфтикар свърши. А аз бях на +3 спрямо делта времената (движил се е на 3 секунди от минималното задължително време). Това е по-голяма разлика от обичайното и като цяло загубих време.“

Според шеф на Мерцедес Тото Волф периодът на виртуален сейфтикар е бил много по-къс от очакваното. И гледайки данните, се вижда, че Ботас е загубил няколко секунди. И явно той е бил изненадан от бързата отмяна на режима.