Начало Избрани Ботас иска да гарантира бъдещето си в F1 до Остин

Ботас иска да гарантира бъдещето си в F1 до Остин

398
0
Валтери Ботас, Заубер
Валтери Ботас, снимка Заубер

Валтери Ботас иска да гарантира бъдещето си в F1 до Остин. Финландецът е много близо до удължаване на договора със Заубер с още една година. Ботас добави, че желанието му е да остане във Формула 1 и не желае да се прехвърля в други шампионати.

Ботас е един от малкото пилоти на стартовата решетка, който няма гарантиращо бъдеще в спорта. Договорът на 35-годишния пилот със Заубер изтича в края на сезона. Двете страни продължават да водят разговори и се очаква да постигнат съгласие съвсем скоро

По време на уикенда в Сингапур се появи информация на швейцарския вестник Блик. Според нея, Ботас ще удължи с още една година договора със Заубер. Очаква се тимът от Хинвил да потвърди тази информация съвсем скоро. По този начин Ауди си запазва възможността да направи промени в състава при влизането си през сезон 2026.

Ботас има няколко конкурента за второто място в Заубер. Най-сериозният от тях е Габриел Бортолето. Говори се, че младият бразилец ще подпише договор с тима, но ще заема ролята на тестов и резервен пилот. Но за да се случи това, Бортолето първо трябва да прекрати взаимоотношенията си с Макларън.

Другият кандидат за място в Заубер е Франко Колапинто. Аржентинецът направи много добро впечатление в първите си участия с Уилямс. Но според Джеймс Ваулс, шансовете Колапинто да отиде в Заубер са много малки.

Единствено времето ще покаже как ще се развие ситуацията с второто пилотско място в Заубер. Същевременно Ботас изложи приоритетите си по време на паузата преди старта в САЩ.

„На първо място, трябва да се опитаме да намерим представяне. Трябва да преценим какво точно ще бъде обновлението за Остин, тъй като ни е много необходимо“, сподели Ботас.

„Искам да подредим нещата за бъдещето. Това очевидно е на първо място в списъка ми с приоритети, защото започваме да се чувстваме почти като по Коледа- знаете, че наближава, така че по-добре да сме подготвени“, добави пилотът на Заубер.

Ботас отново даде да се разбере, че иска да продължи кариерата си в F1. Финландецът обаче посочи, че преминаване в Индикар би било резервен вариант, ако не получи нов договор със Заубер

„Мисля, че за мен е много ясно къде искам да бъда и къде най-вероятно ще бъда – във Формула 1/ Да кажем, че ако става въпрос за хипотетичен въпрос „ако не е F1“, то определено бих се състезавал другаде. Аз съм състезател. Състезавал съм се цял живот и не бих могъл просто да се откажа от състезанията. План Б би бил Индикар, където да се опитам да спечеля шампионата за х години. Не мисля, че това все още е на дневен ред“, каза Ботас.

Финландецът разкри и откъде идва тази увереност, че ще гарантира бъдещето си в F1.

„Мисля, че увереността вероятно е от моя страна. Знам, че трябва да бъда в F1 и въз основа на това колко положителна е обратната връзка, която получих от Матия и неговите намерения за бъдещето. Чувствам, че съм в силна позиция. Но все пак… наистина е твърде рано да се каже нещо повече от това“, добави пилотът на Заубер.

Ботас продължава да няма нито една спечелена точка от началото на сезона. Опитният финландец финишира 16-ти в Сингапур и беше затворен с обиколка от победителя Ландо Норис.

„Имах проблем със спирачките в началото на състезанието. Те прегряха, аз започнах да блокирам блокирах гумите и загубих известно време. Ако погледна състезанието, не мисля, че всъщност щяхме да направим нещо много по-различно.“

„Успяхме да работим заедно като отбор в края на състезанието, за да задържим Гасли зад себе си и това беше добре. Смятам, ч се възползвахме максимално от ситуацията“, завърши Валтери Ботас.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Stake F1 Team KICK Sauber (@stakef1team)