Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас иска да остане в F1 и след 2024-та

Ботас иска да остане в F1 и след 2024-та

543
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка Заубер

Валтери Ботас иска да гарантира бъдещето си в F1 и след 2024-та. Финландецът разкри, че вече води разговори за оставането си в световния шампионат за поне още една година. Според Ботас, приоритет за него ще бъде да продължи да кара за Заубер.

Договорът на Ботас със Заубер изтича в края на тази година. Опитният финландец неведнъж е казвал, че се чувства много добре в швейцарски отбор и иска да остане там още няколко години. Ботас изрази желание и да бъде част от проекта на Ауди в F1. Германският производител ще влезе в световния шампионат след две години

Ботас сподели, че той и мениджърският му екип са започнали да водят предварителни разговори. Той обаче не пожела да разкрие дали има вероятност да премине в друг тим през следващата година. Предполага се, че той може да се върне в Мерцедес или отиде някъде другаде.

Всичко зависи от резултатите, които постигна финландеца, както и от това дали Ауди проявява интерес към него. Германците вече придобиха изцяло Заубер и се очаква да имат крайната дума при определянето на пилотския състав в бъдеще.

„Бавно започвам да работя по този въпрос. Все още няма нищо фундаментално“, сподели Ботас.

„Мисля, че ни трябват още няколко [състезания през този сезон] зад гърба ни. Надявам се че с няколко добри резултата топката ще се търкулне малко повече в наша полза.“

34-годишният пилот призна, че има известна опасност да остане без отбор догодина. Това го е накарало да работи върху това да осигури бъдещето си възможно най-скоро.

„Ето защо трябва да се опитам да бъда една крачка напред. Именно върху това работи екипът ми на заден план. Аз се съсредоточавам върху карането. На заден план имам хора, които се опитват да намерят най-добрата оферта на пазара и да работят върху различни варианти, ако това ще е необходимо“, каза още Ботас.

Ботас пристигна в Заубер преди сезон 2022. когато отборът се казваше Алфа Ромео. Отборът от Хинвил се представи много силно и финишира шести при конструкторите. Но през последната година и половина Заубер прави няколко сериозни крачки назад. Понастоящем екипът заема девeтото място при конструкторите и няма нито една спечелена точка

Въпреки това Ботас вярва, че идването на Ауди може да му помогне да се върне в по-предната част на решетката и отново да се бори за по-добри резултати.

„Очевидно е, че скоро ще сме част от Ауди. Това може да бъде чудесна възможност за мен да блесна. Така че, разбира се, това представлява интерес за мен“, каза пилотът на Заубер.

Ботас призна, че му липсва усещането, което му предоставя борбата в челото на колоната след напускането на Мерцедес в края на 2021 г. Опитният финландец остава мотивиран да постигне повече и предпочита да не поставя конкретни срокове по отношение на евентуално оттегляне от спорта.

„Всъщност не искам да поставям някаква конкретна цифра за това колко години ми остават, просто защото все още не виждам края на това пътуване“, каза Ботас.

„Все още чувствам, че имам много какво да дам и какво да постигна. Сега мотивацията ми е да се върна по-близо до върха. Липсва ми онова усещане да се боря повече в челото.“

Ботас вярва, че огромният му опит в сериите ще бъде привлекателен фактор, който ще натежи в негова полза, заедно с репутацията му на „добър отборен играч“.

„Колкото повече опит имаш, толкова повече можеш да се адаптираш към определени неща. Надявам се, че това ще бъде моята силна страна. Освен това трябва да знаят, че съм доста добър отборен играч с всеки, който работи заедно с мен“, завърши Валтери Ботас.