Начало Избрани Ботас иска да подпомогне пистата Кими Ринг

Ботас иска да подпомогне пистата Кими Ринг

1717
0
Валтери Ботас, Алфа Ромео
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас иска да подпомогне пистата Кими Ринг. Пилотът на Алфа Ромео призна, че е провел разговори за „съживяване“ на фалиралото финландско трасе, което бе близо да приеме старт от световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ.

Кими Ринг е писта за автомобилни и мотоциклетни състезания. Тя с дължина 4.650 км и е разположена на 110 километра североизточно от столицата Хелзинки. Проектът за трасето е замислен още пред 2007 г. След многократни отлагания строежът на пистата започна през 2016 г. Малко след това ръководството на Кими Ринг подписа петгодишен договор с ФИМ и Дорна за провеждане на стартове от MotoGP

Кими Ринг бе официално „отворена“ през лятото на 2019 г. Тогава на трасето се проведе тест, в който участваха резервните пилоти на всеки един производител в MotoGP.

Финландското трасе трябваше да приеме първия си старт през 2020 г. За съжаление пандемията от коронавирус наложи отмяната на събитието както през 2020-та, така и през 2021 г.

Миналата година състезанието на Кими Ринг отново не се проведе. Този път причината за неговата отмяна бе свързана с войната между Русия и Украйна. Това доведе до срив във веригите за доставки и логистични проблеми.

Проблемите за Кими Ринг станаха още по-сериозно малко след поредната отмяна на старта от MotoGP. Трасето така и не получи необходимата хомологация от ФИА и ФИМ заради недовършени строителни работи. Освен това компанията, която притежава пистата, изпадна в несъстоятелност. Така трасето остава изоставено на произвола на съдбата.

Наскоро се появи информация, че трасето може да бъде закупено от група акционери, сред които е и Валтери Ботас. Пилотът на Алфа Ромео твърди, че е провел първоначални разговори с шефовете на пистата, за да види дали проектът може да бъде възобновен. Целта му е трасето да бъде довършено да получи най-високата категория на ФИА и ФИМ. Така то може да приема стартове от MotoGP и F1

„Бих искал да видя истинска писта във Финландия от международно ниво. Но проблемът е, че компанията-собственик вече е в несъстоятелност. Затова пътят няма да е лесен“, сподели Ботас.

„Аз съм водил разговори с тях, за да видя дали мога да помогна или да направя нещо. Засега това са само разговори, тъй като придобиването на това трасе не е лесно.“

„Финландия е място с прилична зима, което означава поне да не шофирате през зимата. Ще видя дали има някакви възможности да възобновим този проект“, добави пилотът на Алфа Ромео.

Според официалния уебсайт, собствените на Кими Ринг са Финландската мотоциклетна асоциация, маркетинговата компания AKK Sports, инвестиционното дружество A. Ahlstrom Real Estate и област Литти.

Също така се съобщава, че Кими Ринг има дългове от 25 млн. евро заради неустойките по договора с Дорна. Каналите на трасето също нямат толкова сериозна активност след новината за последната отмяна на Гран при на Финландия.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от KymiRing (@kymiring)