Начало MotoGP News MotoGP отново отложи състезанието във Финландия

MotoGP отново отложи състезанието във Финландия

336
0
Кими Ринг, Финландия
Кими Ринг, снимка Ред Бул Контент Пуул

MotoGP отново отложи състезанието във Финландия. По този начин надпреварата в скандинавската страна трябва да се проведе през 2023 г. Причините за отмяната на тазгодишната надпревара са продължаващите работи по хомологацията на пистата Кими Ринг, както и рисковете, породени от продължаващата геополитическа ситуация в региона. 

ФИМ, IRTA и Дорна Спорт бяха  длъжни да обявят промените в календара на световния шампионат MotoGP за 2022 г.

„Работите по хомологацията на пистата Кими Ринг, както и рисковете, породени от продължаващата геополитическа ситуация в региона, за съжаление наложиха отмяната на Гран при на Финландия през 2022 г. Настоящите обстоятелства доведоха до забавяния и изложиха на риск текущата работа по новата писта. Затова всички страни се съгласиха, че дебютът на пистата трябва да бъде отложен за 2023 г. Тогава световния шампионат по мотоциклетизъм ще се завърне за пръв път в страна след повече от 40-годишна пауза“, се казва в изявлението на ФИМ.

Състезанието на пистата Кими Ринг трябваше да дебютира в календара на MotoGP за 2020 г. , преди да бъде отложено за 2021 г. поради пандемията от COVID-19.

Година по-късно събитието отново бе отменено поради ограниченията за пътуване във Финландия. Така надпреварата бе отменена за две поредни години.

Последното мотоциклетно Гран при във Финландия се е провело през 1982 г.. Тогава състезателите са карали на уличната писта Иматра. 

Въпреки че Kими Ринг има петгодишен договор за провеждане на състезание от MotoGP, който първоначално започва през сезон 2018, пистата все още не е провела нито едно от своите състезания поради глобални ситуации извън неговия контрол.

Отмяната на състезанието през 2022 г. оставя разлика от шест седмици между надпреварата на нидерландската писта Асен на 26 юни и тази легендарното британско трасе Силвърстоун, която ще се проведе на 7 август.