Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас благоустроява картинг писта, Роналдо на посещение във Ферари

Ботас благоустроява картинг писта, Роналдо на посещение във Ферари

1954
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Мерцедес

Валтери Ботас продава един от автомобилите си, а средствата ще вложи в благоустрояването на писта, носеща неговото име. Трасето се намира на 10 минути път от центъра на град Лахти във Финландия. От миналата есен то е кръстено на пилота на Мерцедес – казва се „Валтери Ботас Рейспарк“. Точно на тази писта Ботас е започнал да кара картинг и от там е тръгнала кариерата му на автомобилен състезател. Сега той е един от основните инвеститори и ще работи за подобряването й. Точно присъединяването на Валтери убедило общинския съвет на Лахти да удължи договора за даване под наем на земята при условие, че комплексът бъде развит и благоустроен.

Автомобилът, който Ботас продава, е Mercedes AMG-GT S Coupe, изработен през 2018 г. по негова поръчка

Спортното купе е син металик. Двигателят е 4 л, V8 битурбо с мощност 522 к.с. Автомобилът е с пробег от само 16 000 км. Ботас очаква да вземе за него около 190 000 евро. Купувачът ще получи възможността да изкара един ден на картинг пистата с пилота, а Валтери лично ще му връчи и ключовете от колата.

„На практика всички пилоти във Формула 1 са започнали кариерата си в автомобилния спорт с картинг. За мен всичко започна на тази писта – там седнах за първи път зад волана, когато бях на 6. От това трасе са ми останали страшно много щастливи спомени, затова и искам да помогна да го съхраним за следващите поколения малки картингисти“, сподели Ботас.

Финландецът допълни, че в района на Лахти около 10 000 души се занимават с картинг. Една от целите е пистата да се превърне в съоръжение без вредни емисии. За целта ще бъде използвана възобновяема енергия, а картингите ще са електрически.

По-рано тази година Ботас се включи в спасяването на хокеен отбор. Хокеят е другият любим спорт на финландския състезател.

Футболната супер звезда Кристиано Роналдо пък се отби до Маранело и пистата на Ферари Фиорано

Той се срещна с пилотите на тима Шарл Льоклер и Карлос Сайнц. Испанецът е голям почитател на футбола и в частност на Реал Мадрид, където нападателят игра от 2009 до 2018 г. Роналдо пък харесва Формула 1 и е посещавал не една надпревара от световния шампионат.