Начало Избрани Ботас: Липсата на достатъчно подобрения се отразява негативно на представянето на Алфа...

Ботас: Липсата на достатъчно подобрения се отразява негативно на представянето на Алфа Ромео

545
0
Валтери Ботас, Алфа Ромео
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас смята, че липсата на достатъчно подобрения по болида С42 се отразява изключително негативно на представянето на Алфа Ромео. Отборът от Хинвил се радваше на изключително силно начало на сезон 2022 в F1. След първите няколко старта Алфа Ромео се намираше на четвърто място при конструкторите и се бореше с отборите на Макларън и Алпин.

Но с развитието на кампанията швейцарският тим започна изостава все повече и повече. През последните три месеца Алфа Ромео спечели само 1 точка благодарение на Гуаню Жу. Китаецът финишира десети в състезанието на пистата Монца.

Причините за негативната серия на Алфа Ромео най-вече бяха свързани с лоша надеждност на болида, както и редица непредвидени обстоятелства. В момента тимът от Хинвил заема шесто място при конструкторите с актив от 52 точки и няма никакви шансове да навакса изоставането си от Макларън и Алпин.

Според Ботас, изоставането на отбора най-вече се дължи на закъснялата програма за развитие. От началото на сезона в Алфа Ромео не бяха представени почти никакви големи подобрения в болида С42.

„Смятам, че част от съперниците ни са направили повече разработки от нас. Също така те вкарваха голям брой актуализации в почти всеки един състезателен уикенд“, сподели Ботас.

„Планираме още няколко актуализации до края на сезона. Най-вероятно ще ги използваме в Япония или САЩ. В началото на годината бяхме един от малкото отбори, които бяха в границите на допустимото тегло. Тогава голяма част от останалите тимове отбори бяха с наднормено тегло. Но сега ситуацията е коренно различна, тъй като повече автомобили „отслабнаха“ и станаха чувствително по-бързи.“

„Липсата на достатъчно подобрения се отразява негативно на представянето на Алфа Ромео. Знаем, че една от най-големите ни слабости е скоростта на производство на нови компоненти. Оттук нататък целта ни е създаването и използването на повече актуализации в болида“, добави Валтери Ботас.

Другият пилот на Алфа Ромео Гуаню Жу също вярва, че отборът се намира в застой. До момента китаецът е завършил само три пъти в зоната на точките и вярва, че проблемите с колата му пречат да разкрие пълния си потенциал.

„Всеки уикенд е важно да се печелят точки, но недостигът на резултати е по-скоро свързан с това какво е реалното ни темпо“, каза Жу.

„Например в Зандвоорт не бяхме толкова бързи. Въпреки това аз просто се опитвах да направя най-доброто, на което съм способен.“

„Жалко е, защото направих огромна крачка  напред през сезона, но след това другите отбори постигнаха по-голям напредък защото внедриха повече актуализации в болидите си. Затова не мога да разкрия пълния си потенциал. Ако го бях показал по-рано през сезона, можехме да спечелим още повече точки за отбора. Сега просто се опитвам да давам всичко от себе си по време на състезателните уикенди“, допълни съотборникът на Ботас.