Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас на върха във втората тренировка за Гран при на Абу Даби,...

Ботас на върха във втората тренировка за Гран при на Абу Даби, пожар в болида на Кими Райконен

2052
0
Яс Марина 2020
снимка, Пирели
Валтери Ботас спечели втората свободна тренировка за Гран при на Абу Даби във F1. Финландецът завъртя най-добрия тур за 1:36.276 с гуми медиум. Втори на 0.203 завърши неговия съотборник Люис Хамилтън. а третото място зае Макс Верстапен. В края на сесията Кими Райконен получи повреда в своя болид, който се запали и предизвика червен флаг.
Първата най-бърза обиколка направи Кими Райконен, но след първите опити лидер бе Валтери Ботас с 1:37.818. Всички пилоти бяха на пистата с гуми, които ще се използват през следващия сезон.

След първите 15 минути на върха продължи да е Ботас, следван от Хамилтън, Гасли, Райконен и Перес.

След преминаването през бокса на пилотите Хамилтън измести Ботас от върха и записа 1:36.479, като постижението му бе с гуми медиум.

Половин час след старта на втората свободна тренировка лидер бе Ботас пред Хамилтън, Перес, Албон и Сайнц. Пилотът на Хаас Пиетро Фитипалди допусна грешка и блокира своите спирачки.

С напредване на сесията слънцето над пистата Яс Марина започна да залязва.

След преполовяването на втората тренировъчна сесия пилотите на Мерцедес Валтери Ботас и Люис Хамилтън водеха битка за първата позиция. И двамата бяха с най-мекия тип гуми на Пирели. Хамилтън подобри времето на своя съотборник и излезе начело с 1:36.097, но обиколката му бе анулирана заради излизания извън очертания на пистата. Най-добрата максимална скорост записа Алекс Албон, следван от състезателите на Уилямс Джордж Ръсел и Николас Латифи.

Пилотът на Алфа Таури Пиер Гасли се завъртя на първи завой и предизвика развяване на жълти флагове. В същото време всички състезатели бяха с гуми софт и правеха квалификационни симулации.

30 минути преди края на тренировката Ботас продължи да води пред Хамилтън, като и дватама бяха записали времената си с гуми медиум. След тях бяха Верстапен и Албон, следвани от Норис и Окон.

В следващите минути състезателите на Мерцедес отново заложиха на тестовите гуми за следващия сезон, а някои от пилотите отново бяха със среднотвърдата смес на Пирели.

Малко по-късно Кими Райконен получи повреда в своя болид, който започна да пуши се запали и предизвика развяването на червен флаг. За щастие финландецът се отърва невредим и загаси горящата кола на Алфа Ромео.

До края на тренировката пистата бе почистена и пилотите отново бяха на трасето.

В последните секунди част от състезателите подобриха своите времена, но никой не застраши обиколката на Ботас и така той триумфира във втората свободна тренировка.