Начало Избрани Ботас: Надявах се на място в топ 10 на Ред Бул Ринг

Ботас: Надявах се на място в топ 10 на Ред Бул Ринг

660
0
Валтери Ботас, Алфа Ромео
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас бе на косъм от това да завърши в зоната на точките в Австрия. Пилотът на Алфа Ромео завърши на 11-та позиция след като бе изпреварен от Фернандо Алонсо в самия край на надпреварата. Финландецът потегли от бокса след като бяха направени някои промени по неговия автомобил С42.

Ботас направи страхотен прогрес по време на надпреварата на Ред Бул Ринг. Състезателят на Алфа Ромео се справи с Алекс Албон шест обиколки преди финала. За негово съжаление, той не успя да задържи зад себе си Алонсо, който беше с по-свежи гуми и открадна последната точка от финландеца.

„Надявах се на място в топ 10 на Ред Бул Ринг. Това беше основната ми цел. Беше леко разочароващо да завърша толкова близо до зоната на точките. В последната обиколка Фернандо беше с по-свежи гуми и намаляваше твърде бързо разликата между нас. В крайна сметка той ме изпревари и зае десетата позиция“, сподели Ботас.

„От друга страна смятам, че състезанието беше добро и от гледна точка на стратегията. Направихме всичко възможно, като се има предвид къде стартирахме. Просто ни липсваше малко скорост, особено в завоите. Поне успях да се спечеля няколко позиции след като потеглих oт питлейна. Това бе най-положителното нещо от надпреварата. Трябва да продължим да се развиваме, ако искаме да се борим с нашите съперници. Смятам, че пистата във Франция може да бъде по-добра за нас. Ако искаме да увеличим шансовете си за добро класиране в неделя, трябва да подобрим темпото си в квалификацията“, добави пилотът на Алфа Ромео.

Съотборникът на Ботас Гуаню Жу финишира на 14-то място. Китаецът получи наказание от 5 секунди заради неколкократно излизане извън очертанията на пистата.

„Чувствам, че имах много повече потенциал в болида през изминалия уикенд. В събота изглеждахме по-силни. По време на първата половина от състезанието на Ред Бул бях заклещен в DRS влакче. После нямах достатъчно добро темпо с твърдите гуми“, каза Жу.

„Бях много по-спокоен след като сложихме средно твърди смеси на Пирели. Почувствах, че съм конкурентоспособен. За съжаление вече беше твърде късно да се върнем в точките. Показахме прилично темпо в спринта и състезанието. Проведох няколко забавни битки и се наслаждавах на надпреварата. Не крия, че исках повече от този уикенд“, добави пилотът на Алфа Ромео.

Шефът на Алфа Ромео Фредерик Васьор призна, че уикендът на Ред Бул Ринг е бил доста труден за екипа от Хинвил.

„Това беше труден състезателен уикенд за нашия отбор. Въпреки всички проблеми, почти си тръгнахме от Австрия с точка. Знаехме, че ни предстоеше трудно състезание, тъй като Валтери стартира от пита, а Гуаню бе 13-ти. Състезанието беше доста напрегнато и изпълнено с много екшън и битки. Това е чудесна реклама за спорта“, каза Васьор.

„Направихме невероятно завръщане и бяхме в зоната на точките. За наше нещастие, предимството на Алонсо в последната обиколка беше твърде голямо за Валтери. Същевременно наказанието на Жу наистина сложи край на надеждите му за точки. Разочароващо е да си тръгнеш от даден уикенд без нито една точка. Сега ще се прегрупираме и ще се стремим да започнем да сме по-силни във Франция“, добави шефът на Алфа Ромео.