Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер триумфира в Австрия

Льоклер триумфира в Австрия

5735
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка: Спас Генев

Шарл Льоклер спечели Гран при на Австрия с проблеми в колата си, докато съотборникът му във Ферари Карлос Сайнц отпадна с гръмнал двигател. Втори завърши Макс Верстапен (Ред Бул).

Четирима пилоти избраха да стартират с хард – Гуаню Жу, Юки Цунода, Себастиан Фетел и Фернандо Алонсо. Всички останали сложиха медиум. Валтери Ботас потегли от питлейна.

На старта Макс Верстапен потегли и поведе без проблеми. Зад него излезе Шарл Льоклер. Джордж Ръсел атакува Карлос Сайнц, в битката се намеси и Серхио Перес. Стигна се до удар, при който мексиканският пилот се завъртя и излетя от пистата. Пети излезе Естебан Окон пред Кевин Магнусен и Люис Хамилтън. Перес влезе в бокса във втория тур и сложи гуми хард.

Ръсел бе загубил една от страниците на предното си крило. От питуола на Мерцедес му казаха, че окачването му е наред

Стюардите съобщиха, че разглеждат инцидента на англичанина и Перес, както и нарушения на Алекс Албон и Юки Цунода. Случаите с Албон и Цунода останаха без последствия, докато Мик Шумахер изпревари Люис Хамилтън.

В челото Льоклер се движеше на под секунда от Верстапен. Сайнц бе на над две секунди и половина от съотборника си. Шарл получи съобщение по радиото, че се справя добре с гумите. В деветия тур монегаскът атакува, за момент излезе напред, но Верстапен си върна лидерската позиция.

„Няма да издържа дълго“, обади се нидерландецът по радиото.

Ръсел получи 5 секунди наказание за причиняване на катастрофата от началото на състезанието.

Льоклер продължаваше да притиска Верстапен и в 11-ия тур задмина съперника си. През това време Ръсел влезе в бокса за наказанието си и смяна на гуми и нос. Взе хард и се върна предпоследен на пистата. В 13-ата обиколка Верстапен влезе в бокса. Той също сложи най-твърдите гуми. При връщането си на трасето бе осми.

Хамилтън успя да изпревари Мик Шумахер и почти веднага след това и Кевин Магнусен, взимайки така четвъртото място. Верстапен също задмина Мик и бе на малко на секунда зад седемкратния световен шампион

Скоро го настигна и в 17-ата обиколка го изпревари. Окон по-рано бе влязъл в бокса, така че Макс вече бе трети.

Верстапен бе на 14,7 сек зад Сайнц и на близо 19 зад Льоклер. Той даваше най-бързи обиколки и скъсяваше разликата с пилотите на Ферари. В средата на колоната петима – Магнусен, Ландо Норис, Фернандо Алонсо, Мик Шумахер и Гуаню Жу – водеха страхотна битка. В 25-ата обиколка Перес се прибра в пита и отпадна, докато Льоклер влезе за смяна на гуми. Шарл сложи хард за 2,6 сек и се върна трети – зад Верстапен. В следващия тур и Сайнц бе в бокса, като неговата смяна с хард бе дори още по-добра – с 2,3 сек.

В 28-ата обиколка и Хамилтън мина през бокса, излезе шести – зад Ланс Строл (който беше без пит) и Окон. Седемкратният световен шампион бързо задмина Окон, а Строл влезе в бокса. В челото Льоклер настигна Верстапен и отново го изпревари, този път в 33-ия тур. Сайнц също доближаваше пилота на Ред Бул. Пиер Гасли и Норис пък получиха наказания за нарушаване ограниченията на трасето – по 5 секунди.

В 36-ата обиколка Верстапен направи втори бокс и сложи отново хард

Върна се трети на пистата, на 19,5 сек зад Сайнц. Три тура по-късно Фетел излетя в зона за сигурност след контакт с Гасли. Пилотът на Алфа Таури получи още 5 секунди санкция – този път заради катастрофата с Фетел.

Разликата между Льоклер и Верстапен оставаше над 19 секунди

Хамилтън вървеше четвърти пред Алонсо. Пети бе Окон, следван от Ръсел, Строл, Мик Шумахер, Магнусен. Н 49-ата обиколка Льоклер влезе в бокса за втори път. И той сложи хард, след което излезе зад Верстапен. Веднага след това и Сайнц бе в пита. Шарл бе на 2,7 сек зад Макс.

За една обиколка стопи повече от секунда. След по-малко от още един тур се залепи за Ред Бул-а и атакува. Двамата бяха в трафик. Верстапен се обади по радиото, че на практика няма сцепление.

Сайнц бе на път да се залепи за Макс, когато двигателят му гръмна в 57-ата обиколка. Ферари-то буквално избухна в пламъци, Карлос едва успя да слезе. Рейс дирекцията включи виртуален сейфти кар. Льоклер и Верстапен едновременно влязоха в бокса. Сложиха гуми медиум.

10 обиколки преди финала Льоклер се обади по радиото, че има странно усещане от педала на газта

Половин тур по-късно каза, че всичко е наред, но скоро след това пак имаше грижи.

От питуола казаха на Льоклер, че педалът на газта блокира на моменти за части от секундата. Това оказа влияние и върху смяната на предавки.

Колата издържа до финала и Шарл спечели 11-тия кръг от световния шампионат на Формула 1 за сезон 2022. Верстапен пресече финала втори, а трети и четвърти се наредиха Хамилтън и Ръсел. Окон завърши пети, следван от Мик Шумахер, Норис, Магнусен, Рикиардо, Алонсо.