Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас най-бърз в първия ден от тестовете

Ботас най-бърз в първия ден от тестовете

1632
0
Валтери Ботас; снимка: Спас Генев/spasgp.com

От Иван Тенчев, наш специален пратеник в Абу Даби

Едва ли някой е изненадан, че Валтери Ботас записа най-доброто време в днешния първи ден от тестовете с гумите на Пирели за следващия сезон. Мерцедес доминира на пистата Яс Марина в последните години, а Ботас направи супер състезание в неделя. Той стартира 20-и и завърши четвърти.

По-важно бе обаче, че днес финландецът успя на няколко пъти при различни условия да подобри собствените си най-добри резултати. Той използва различни гуми на италианската компания от настоящия сезон и новите модели, предвидени за 2020 г.

58 минути преди дългият 9 часа тест да приключи, към 17 часа местно време, Валтери направи най-добрата си обиколка за 1:37.124 мин. Преди това в жегата по обяд той бе с около 0.7-0.8 сек по-ниско темпо.

Валтери беше разделен със Себастиан Фетел само от 1 хилядна от секундата, но Себ не прави скоростни обиколки следобед. С трети резултат дълго се движеше Серхио Перес, който в неделя направи 37 обиколки с медиума от типа C4 за последния уикенд, но към края на деня Дани Квят го изпревари.

Себастиан Фетел
Себастиан Фетел, снимка: Спас Генев

Най-много обиколки пък направи Макс Верстапен с Ред Бул – 153. Той покри почти 3 състезателни дистанции на тази писта. Ботас направи 138 тура, а Фетел 136. Грожан бе със 146.

Оценките за работата на новите гуми на Пирели тепърва предстоят. Тази вечер и утре работата им ще се анализира много внимателно, защото условията са много по-добри от онези в петък в Остин, когато бе студено и гумите не работеха и заради настройките за предстоящия уикенд.

На над 7 секунди от лидера и на около 4 сек зад другите, последен се нареди Рой Нисани. Той е израелски пилот, на който в Уилямс дадоха време за тест днес след обяд. Предвидено е той да кара и утре сутрин.

Уилямс тестове Абу Даби
снимка: Спас Генев

Технически проблем пък прекрати работата на Кими Райконен 20-ина минути преди края на деня.

Утре по обяд, от 14 часа българско време, е предвиден техническият брифинг на шефа на Пирели Марио Изола. Той ще даде най-точни подробности относно представянето на новите модели и дали те ще бъдат предпочетени или ще надделее мнението да се запазят гумите от 2019 г.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.