Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас най-бърз в 3-ата тренировка във Франция, Ферари с близо половин секунда...

Ботас най-бърз в 3-ата тренировка във Франция, Ферари с близо половин секунда изоставане

1239
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка: Мерцедес

Валтери Ботас с Мерцедес беше най-бърз в 3-ата свободна тренировка за Гран при на Франция, 8-и кръг от шампионата на F1. Финландецът изпревари своя съотборник Люис Хамилтън само с 0.041 сек.

На близо половин секунда зад Ботас 3-и и 4-и останаха пилотите на Ферари – Шарл Льоклер и Себастиан Фетел. И изглежда, че в квалификацията на Пол Рикар Сребърните стрели отново ще имат предимство спрямо съперниците.

Доста по-назад бяха пилотите на Ред Бул. Верстапен и Гасли се наредиха 5-и и 6-и, на над 1.3 сек от времето на Ботас. Следват Норис, Рикиардо и Сайнц. Пилотите на Макларън затвърдиха силното си представяне от началото на уикенда.

Сесията започна при температура от 25 градуса на въздуха и близо 50 на асфалта. Роберт Кубица първи записа бърза обиколка, като времето му веднага бе подобрено от Дани Квят. След това начело излезе Рикиардо с новия двигател с вътрешно горене на Рено. Неговият съотборник Хюлкенберг, който използва по-стария мотор, бе по-бърз с 2 десети.

20 минути след началото нас сесията Ботас се появи на пистата и поведе с 1:31.383 мин. Хамилтън и Фетел изостанаха на 0.3 сек, а Льоклер на по-малко от 1 десета. В следващите опити Шарл постигна най-добро време с 0.265 сек пред Ботас, а Фетел стана 3-и, но бе с 0.4 сек по-бавен от съотборника си.

Междувременно Джордж Ръсел се оплака от липса на мощност в своя автомобил. Всички пилоти използваха гумите софт, които няма да им бъдат особено нужни в състезанието заради голямото износване.

Хамилтън на свой ред направи нов тур и поведе с 1:31.108 мин. Ботас обаче бе още по-бърз и подобри постижението на съотборника си с 0.255 сек. Льоклер бе на 0.265 сек.

Верстапен допусна грешки в 2 поредни опита за бърза обиколка и остана 5-и, на 1 сек от водача. Макс се оплака, че няма сцепление на задните гуми.

20 минути преди края водещите пилоти сложиха нови комплекти софт и направиха нови квалификационни симулации. Ботас подобри времето си с 0.7 сек и слезе до 1:30.159 мин. От бокса му казаха, че може да бъде още по-бърз в завой 8.

Хамилтън пък допусна грешка в своя опит на завой 6. В следващата си обиколка той изостана на само 0.041 сек. Ботас се опита да направи нов бърз тур, но също сбърка.

Льоклер и Фетел от Ферари също направиха бързи обиколки с нови комплекти меки гуми. Те обаче не бяха близо до темпото на Мерцедес – на над 0.4 сек. Зад тях Верстапен и Гасли от Ред Бул бяха с над 1 сек. изоставане, като очевидно имаха проблеми с работата на гумите.