Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас наказан с 3 места назад на грида заради завъртането в питлейна

Ботас наказан с 3 места назад на грида заради завъртането в питлейна

4890
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Мерцедес

Валтери Ботас получи наказание преместване с 3 места назад на стартовата решетка за Гран при на Щирия заради завъртането си в питлейна по време на втората петъчна тренировка. Стюардите изслушаха пилота, представител на отбора, прегледаха видео материалите и решиха, че инцидентът е бил потенциално опасен. Начислени са му и 2 наказателни точки. Финландецът бе четвърти в първата и 12-ти във втората тренировка на пистата Ред Бул Ринг.

„Усещането в сутрешната сесия бе малко по-добро от това във втората, когато направихме само един опит с по-малко гориво. Не се справих, така че времето не бе нещо особено. Но фокусът днес бе върху дълги серии. Приоритетът ни бе такъв и се надяваме да ни се отплати за неделя. С Люис [Хамилтън] бяхме с доста различни настройки, така че имаме много данни за анализ“, обясни програмата си Ботас.

По отношение на инцидента в питлейна той каза, че с тима са опитали нещо различно. Стюардите отбелязаха използването на втора предавка за потегляне вместо първа.

„При потеглянето Ботас губи контрол върху колата, излизайки в алеята пред боксовете. По време на изслушването той обясни, че в миналото са губили време при тръгване. Затова са опитали нещо ново – да потегли на втора предавка. В резултат превъртането на колелата е било по-сериозно от очакваното и е довело до неочаквания резултат. От там е дошла липсата на контрол. Ситуацията бе преценена като потенциално опасна, особено при наличието на персонал наоколо в питлейна“, се казва в решението.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.