Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен начело и във втората сесия на Ред Бул Ринг

Верстапен начело и във втората сесия на Ред Бул Ринг

2253
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен записа най-добро време и във втората тренировка преди Гран при на Щирия. Второ време след пилота на Ред Бул даде Даниел Рикиардо с Макларън. Трети се нареди Естебан Окон (Алпин).

Рискът от дъжд се качи на 80% преди сесията, като около час преди началото й преваля. 22 градуса бе температурата на въздуха, 43 градуса – на пистата. От Хонда съобщиха, че са забелязали нещо в данните от задвижващата система на Пиер Гасли и той няма да участва в следобедната тренировка. Френският пилот на Алфа Таури записа второ време в първата сесия.

Заплахата от дъжд накара всички да започнат работа веднага. Изборът отново бе между гуми хард и софт, само Джордж Ръсел излезе със софт. Карлос Сайнц се обади по радиото, че започва да вали повече. Серхио Перес каза, че пистата все още е в добро състояние. Според Юки Цунода обаче условията вече се усложняваха.

10 минути след началото на тренировката начело бе Люис Хамилтън с 1:06.358 мин. На 0,285 сек зад него бе Верстапен (и двамата с хард)

Сайнц се завъртя на пети завой. Макс се изпързаля на трети завой и каза: „Не е за вярване. Не знам защо продължава да блокира вътрешното колело. Всичко пробвах“. Със следващ бърз тур той оглави подреждането с 1:06.192 мин.

Със софт Ботас записа второ време – на 0,059 сек зад Верстапен. Макс получи съобщение, че в момента няма опасност времето да се влоши. 1:05.934 мин бе следващото най-силно време и то бе на Себастиан Фетел (със софт). Съотборникът му в Астън Мартин Ланс Строл бе втори, на 0,145 сек зад него. Също с меки гуми Хамилтън записа 1:05.796 мин.

Естебан Окон бе следващият лидер в класирането с 1:05.790. За малко имаше предупредителни жълти знамена по пистата заради завъртане на Николас Латифи на седми завой. Пилотът на Уилямс заседна за момент в чакъла, но успя да върне колата на пистата и да я прибере в бокса. Никита Мазепин също се изпързаля, но върна болида на трасето.

Хамилтън отново бе най-бърз с 1:05.335, но обиколката бе анулирана заради нарушаване лимитите на пистата на десети завой. Верстапен излезе пръв с 1:05.412 мин

Даниел Рикиардо даде второ време – на 0,336 сек зад пилота на Ред Бул.

Всички вече бяха с меки гуми. При смяна с хард обаче Валтери Ботас успя да се завърти при потеглянето в бокса. Механици на Макларън му помогнаха да се върне в посоката на движение. Рейс контролът съобщи, че ще разследва ситуацията след тренировката.

Верстапен се върна на пистата с хард, Перес продължаваше да работи със софт. Облаци се събраха над Ред Бул Ринг в края на сесията, но до финала не заваля. Верстапен остана начело пред Рикиардо, Окон, Хамилтън, Алонсо. В топ 10 се класираха още Алонсо, Фетел, Норис, Строл, Перес, Джовинаци.