Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас: Напълно възможно е програмата да се съкрати до два дни: тренировка,...

Ботас: Напълно възможно е програмата да се съкрати до два дни: тренировка, квалификация, състезание

761
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Алфа Ромео

Идеите за промени във формата на състезателните уикенди продължават да се появяват – наскоро президентът на Формула 1 Стефано Доменикали се опита да върне на дневен ред надпреварите с обърнат грид и продължава да иска увеличение на спринтовете през сезона. За 2022 г. бяха направени някои изменения, които обаче се оказаха неудачни. Пресконференциите бяха прехвърлени в петък с цел освобождаване на четвъртъка, който по принцип се използва за медийни събития. Това обаче натовари допълнително екипите. Вместо да намалеят, ангажиментите се увеличиха, защото събития в четвъртък си имаше. От средата на сезона пресконференцията бе върната с ден по-рано, но пак е във формат, който е безсмислен. Според Валтери Ботас уикендите спокойно могат да са двудневни.

„Не мисля, че е необходимо да има спринтове всеки уикенд. Просто са необходими по-малко тренировки и повече борба на пистата. Ако сега трябва да избирам, то бих предпочел спринтовете, защото тогава съревнованието започва още в петък“, каза Ботас.

„Не сме обсъждали нещата. По принцип в тренировките може да съберем още някаква информация за работата на колата в дълги серии, но не и толкова да променяме настройките. Затова е напълно възможно програмата да се съкрати до два дни: тренировка, квалификация, състезание“, обясни още Ботас

„Със сигурност има причина състезателните уикенди да са тридневни. Не знам, може би тренировка в петък следобед и да започнем да се състезаваме от събота сутринта да е вариант“, допълни финландският пилот на Алфа Ромео.

От гледна точка на пилотите два дни може да са предостатъчно, но от собствениците на търговските права едва ли мислят по този начин. Популярността на Формула 1 е висока в момента.

Интересът е толкова голям, че от пистата Силвърстоун пуснаха в продажба билети за Гран при на Великобритания за догодина без календарът за 2023 г. да е официално одобрен. Някои категории вече са разпродадени, въпреки че официалният уебсайт на трасето на два пъти се срива сериозно

Така нареченият „general admission“ например свърши. Това са билети, даващи достъп до отворени пространства без трибуни. Цената им бе 300-315 британски паунда за три дни. Еднодневен билет започва от над 120 лири за петък, а за неделя (деня на състезанието) стартовата цена е близо 430. При това положение от Либърти ще сторят всичко по силите си, за да има събития за зрителите колкото се може по-дълго вместо да търсят съкращаване на уикендите въпреки увеличения брой стартове.