Начало Избрани Ботас: Сезон 2022 е най-приятният в моята кариера

Ботас: Сезон 2022 е най-приятният в моята кариера

1290
0
Валтери Ботас, Алфа Ромео
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас вярва, че тазгодишният сезон вероятно енай-приятният“ в кариерата му в F1 до този момент. Финландецът е сигурен, че това най-вече се дължи на по-сигурното бъдеще в отбора на Алфа Ромео.

32-годишният състезател се присъедини към тима от Хинвил в началото на тази година след като прекара пет сезона в Мерцедес. В този период той записа 10 победи и на два пъти стана вицешампион.

Финландецът започна много силно първата си кампания с Алфа Ромео и редовно бе в зоната на точките с изключение на Джеда, когато отпадна заради технически проблем.

Благодарение на опитния състезател от Финландия, Алфа Ромео заема шестото място при конструкторите. До момента Ботас е спечелил 45 от общо 51 точки в актива на тима от Хинвил.

Във Великобритания започна неприятна серия за Алфа Ромео, която все още не е приключила. В последните 4 старта швейцарският екип не успя да вкара нито една кола в зоната на точките.

За първи път в своята кариера Ботас подписва многогодишен договор с отбор от F1. Преди това финландецът постоянно e подновявал едногодишните си споразумения с Уилямс и Мерцедес.

Всъщност това е първият път, в който подписах многогодишен договор. Дори и в Уилямс всяка година сключвах ново споразумение“, каза Ботас пред Motorsport.com.

За първи път не ми се налага да се напрягам и да отговарям на въпроси за бъдещето си. Със сигурност не е приятно всяка година да си в неяснота дали ще запазиш мястото си в даден отбор .“

Ботас се чувства по-щастлив и по-съсредоточен в карането си благодарение на тригодишното споразумение с Алфа Ромео. Той заяви, че сега много повече се наслаждава на всяка една надпревара.

„Сезон 2022 е най-приятният в моята кариера. Признавам, че не съм толкова близо до челото. От друга страна, наистина имам чувството, че се наслаждавам на F1 повече от всякога.“

Когато се стигне до състезанието, е много забавно, особено в средата на колоната. Виждам колко различни са стратегиите в състезанията. Всяко едно стратегическо решение може да те прати по-напред или по-назад в полето. Това е по-различна и интересна игра.“

„Когато бях в Мерцедес обикновено се борех само с един отбор. Тогава се фокусирах само върху тези два автомобила. Но сега се боря с поне пет-шест автомобила наоколо. Получава се доста интересна и напрегната битка.“

Според Ботас, обстановката в Алфа Ромео е „доста млада“ и по-спокойна от тази в Мерцедес. Сега финландецът не е под толкова огромно напрежение да се бори за победи и подиуми.

Разбира се, когато работя, работя здраво, но когато съм свободен, мога да правя каквото си искам. Успявам да балансирам живота си във Формула 1 и извън нея“, каза Ботас.

Финландският ветеран е активен в социалните мрежи. През юни той публикува уникална снимка в социалните мрежи, която събра рекордни приходи след като бе разпечатана и пусната като плакат. Пилотът на Алфа Ромео реши да дари всичките пари, събрани от снимката за благотворителност. Той сподели, че едва ли би публикувал подобно изображение когато е карал за Мерцедес.

Съмнявам се, че щях да го направя. Извън пистата също съм толкова спокоен и дори харесвам мнението на хората. Сега просто ми пука много по-малко, отколкото преди. И да, това беше хубава снимка“, завърши пилотът на Алфа Ромео.