Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас напуска Мерцедес със смесени чувства

Ботас напуска Мерцедес със смесени чувства

3186
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка Мерцедес

Валтери Ботас сподели, че напуска Мерцедес със смесени чувства. Финландецът прекара пет сезона в германския отбор след като замени Нико Розберг, който изненадващо сложи край на своята кариера през 2016.

През този период той записа 10 победи, 20 полпозишъна и 58 подиума. За съжаление той така и не успя да достигне нивото на Люис Хамилтън, който спечели 4 поредни титли и бе на върха в последните години. В този период Валтери стана два пъти вицешампион, но в останалите случаи бе изпреварен от съперниците на Мерцедес. Според бившият пилот Джолион Палмър, Ботас е една от причините за загубената титла на Люис.

От следващата година Ботас ще кара за отбора на Алфа Ромео, заменяйки Кими Райконен. Негов нов съотборник ще бъде бившият пилот от Формула 2 Гуаню Жу.

Говорейки за престоя си в Мерцедес, Валтери обясни с какви чувства напуска германския екип.

„Смесени чувства! Когато се присъединих към тима през 2017 мислех единствено за титлата при пилотите. Очевидно това така и не се случи. Въпреки това трябва да гледам на положителните неща. През тези пет години израснах много като пилот и човек. Научих толкова много в отбора и постигнахме готини неща. Има доста позитиви, които със сигурност ще запомня“, сподели Ботас.

„В този спорт никога не си напълно удовлетворен. Но определено постигнах нещо запомнящо се през тези години. Сигурен съм, че това ще ми помогне в бъдеще“, обясни Валтери Ботас.