Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас обясни как е напуснал Мерцедес

Ботас обясни как е напуснал Мерцедес

7767
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка Мерцедес

Валтери Ботас обясни как е напуснал тима на Мерцедес. Финландецът прекара пет сезона в германския отбор след като замени Нико Розберг, който изненадващо сложи край на своята кариера през 2016.

През този период финландецът записа 10 победи, 20 полпозишъна и 58 подиума. За съжаление той така и не успя да достигне нивото на Люис Хамилтън, който спечели 4 поредни титли и бе на върха в последните години. В този период Валтери стана два пъти вицешампион, но в останалите случаи бе изпреварен от съперниците на Мерцедес. 

След месеци на спекулации през септември 2021 г. беше обявено, че Валтери ще отстъпи своето място в Мерцедес на Джордж Ръсел. Финландецът предпочете да се присъедини към Алфа Ромео вместо да се завърне в Уилямс.

Ботас каза, че всичко това се е случило като общо решение между него и шефа на Мерцедес Тото Волф. 10-кратният победител взел решение да смени отбора, ако не получи повече от едногодишен договор с германския производител.

„Честно казано, беше така, както се разбрахме“, сподели Ботас.

„Тото знаеше, че в един момент трябва да се вземе решение и ако не ми дадеше дългогодишен договор, щях да си търся късмета в друг отбор. Въпросът беше прост – можеше ли да той да ми предложи да остана за повече от година. Отговорът му бе, че това е невъзможно.“

Според Ботас е било очаквано Мерцедес да привлекат Ръсел. Британецът е част от академията за млади пилоти на германския тим от 2017 г.

„Беше естествено Джордж да се качи в колата, защото вече няколко години той е част от екипа“, обясни Валтери.

„Това е ново поколение и по този начин се развива F1. Джордж е в тяхната програма от дълго време и заслужава тази възможност. Това е идеална възможност за неговото кариерно развитие“.

„Така че за мен всичко е добре. Чувствам се много щастлив и нямам търпение за започването на нова глава от моята кариера“, завърши Валтери Ботас.