Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Според Ботас победата е била 100% възможна, Люис игнорирал повикването в бокса

Според Ботас победата е била 100% възможна, Люис игнорирал повикването в бокса

2652
0
Ботас пред Хамилтън
Ботас пред Хамилтън, снимка: Мерцедес

Валтери Ботас заяви, че въпреки загубата на Гран при на Великобритания, битката за титлата със съотборника му Люис Хамилтън не е приключила. Той смята, че победата в състезанието на Силвърстоун днес е била 100% възможна за него, но колата за сигурност му е попречила.

Финландецът поведе след старта и се защити добре от атаките на Люис в първите обиколки. След това влезе в бокса за смяна на гуми и постави отново типа медиум. Малко след това обаче след инцидента на Джовинаци на трасето се появи сейфтикарът, което даде решаващо предимство на Хамилтън.

„Спрях първи в бокса и контролирах разликата за един питстоп спрямо Люис (да е по-малка от тази, която би дала възможност на Хамилтън да излезе пред него), обясни ситуацията финландецът. – Така реално продължавах да водя в състезанието.

Но с колата за сигурност той направи питстопа си, без да губи време. А аз бях с гумите медиум, което означаваше, че трябва да спра отново в бокса в края. Днес не ми беше ден, но поне скоростта ми бе добра. Ще продължа да се боря. Още нищо не е приключило.“

Самият Хамилтън пък заяви, че в началото на състезанието, когато атакуваше Ботас и двамата си размениха за кратко лидерството, е можел да бъде по-агресивен и да блокира Валтери. Но е смятал, че това не е правилният подход.

„Когато го изпреварих, можех да пресека линията и да го блокирам, каза Люис. – Но това нямаше да е правилното нещо. Той успя да ме изпревари и да си върне позицията, но това е състезание. Беше страхотна и честна битка.“

Хамилтън също така обясни, че в края на състезанието е игнорирал повикването от тима на Мерцедес да влезе в бокса за нови гуми.

По думите му е нямало смисъл да се поемат рискове, а и гумите му хард са били в добро състояние.