Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас: Подписването на Ауди с Хюлкенберг се случи изненадващо рано, но те...

Ботас: Подписването на Ауди с Хюлкенберг се случи изненадващо рано, но те искат немски пилот

1727
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Заубер

Пилотите на Заубер Валтери Ботас и Гуаню Жу изразиха изненада от това, че тимът им толкова рано подписа договор с Нико Хюлкенберг. Това означава, че поне един от тях няма да кара догодина за екипа от Швейцария, който за 2026 г. ще се превърне в заводски отбор на Ауди. Възможно е и двамата да останат без място, макар през последните дни да се говори, че Карлос Сайнц не е дал отговор на немския автомобилен производител. Твърди се, че испанецът искал да опита да си намери позиция в Мерцедес или Ред Бул.

„Случва се доста рано, което е малко изненадващо. Но пазарът на пилоти очевидно се раздвижи. Макар и рано, има смисъл. Той е германец, а от Ауди дадоха доста ясно да се разбере, че искат немски пилот. Така че дотук добре, да видим какво ще се случи по-нататък. Аз разговарям с множество отбори. Някои дискусии са по-напреднали от други“, коментира Ботас

Гуаню Жу също отбеляза, че всичко, включително официалното обявяване привличането на Хюлкенберг, бе свършено много рано през годината.

„Това няма да повлияе на подхода ми. Аз се старая да се фокусирам върху работата си, да докажа себе си. Разглеждаме различни опции, за да видим какво е най-добро за мен. Андреас Зайдл върши същото нещо, като и двамата с Валтери сме сред вариантите“, каза китайският състезател.

Самият Хюлкенберг призна, че и за него ситуацията не е обичайна. Той каза, че не е съвсем наясно как всичко бе свършено на настоящия етап от годината.

Нико Хюлкенберг
Нико Хюлкенберг; снимка: Хаас

„По принцип никога не съм знаел на толкова ранен етап от сезона какво ще правя следващата година. Но се радвам, че въпросът се реши и сега мога да се съсредоточа върху работата си с Хаас“, каза Хюлкенберг

„Ясно е, че искам да завърша сезона си с Хаас колкото се може по-успешно. Никакви подаръци за бъдещия ми отбор – ще продължавам да се опитвам да им наритам дупетата!“, засмя се пилотът.

„От тима (на Заубер) се свързаха с мен още миналата година, водихме разговори, но нищо не стана. Тази година пак се обадиха – очевидно доста рано. От Хаас също имаше интерес, така че паралелно разговарях с Аяо [Комацу]. Казах му, че решението за мен вероятно ще бъде взето доста рано тази година. Разговарят с тях, защото Хаас бе отборът, който миналата година ми даде шанса да се върна във Формула 1. Аз продължавам да съм страшно благодарен за това, но в крайна сметка реших да отида в Заубер“, каза още Хюлкенберг.