Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас пред Хамилтън в първата тренировка за Гран при на Португалия

Ботас пред Хамилтън в първата тренировка за Гран при на Португалия

1969
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; Снимка: Мерцедес

Валтери Ботас оглави класирането в първата тренировка за Гран при на Португалия. Той направи обиколката за 1:18.410. Зад него бяха Люис Хамилтън и Макс Верстапен на съответно 0.339 и 0.781 изоставане. Макс Верстапен, обаче, записа обиколката си с най-твърдите гуми, докато пилотите на Мерцедес използваха гуми медиум.

Температурата на въздуха по време на сесията бе 18 градуса, а тази на пистата 25.

Антонио Джовинаци бе първият пилот, излязъл на пистата, като той е последван от почти всички останали в първите минути на сесията. Абсолютно всички бяха с най-твърдият комплект гуми. Първа обиколка за време записа Себастиан Фетел с 1:30.461.

Карлос Сайнц, който подобри това време, сподели по радиото, че сцеплението на пистата с чисто новият асфалт е впечатляващо малко. И двете му бързи обиколки, обаче, бяха изтрити заради преминаване на ограниченията на пистата в завои 1 и 4. Все пак той застана начело с 1:20.696.

Около 15 минути след началото на сесията Макс Верстапен стана първият пилот, завъртял се на пистата. Той направи това при излизането си от 4-и завой. Той бе предупреден по радиото, че, за негова изненада, е излязъл от пистата в първи завой. От отбора поясниха, че той не трябва да преминава отвъд бялата линия с четирите гуми.

25 минути след началото на сесията голяма част от останалите пилоти направиха първите си бързи обиколки. Ботас и Хамилтън излязоха съответно на втора и трета позиция. Двамата пилоти на Мерцедес карат без системата DAS в двете тренировки на Алгарве.

Секунди по-късно Шарл Льоклер оглави класирането с 1:20.410. И той, както всички останали, бе с най-твърдите гуми.

В средата на сесията, начело бе Люис Хамилтън с 1:19.526, на около десета пред Шарл. Трети и четвърти към момента бяха съответно Ботас и Сайнц. Последен в класирането бе Макс Верстапен, макар и да бе направил 10 обиколки.

Малко по-късно Латифи стана първият пилот, който сложи средно твърдите гуми. Това вероятно ще бъде предпочитаният комплект за състезанието в неделя. Канадецът и неговият съотборник, Ръсел, са единствените, които все още не са взели точки през този сезон.

30 минути преди края Норис съобщи за капки дъжд по пистата. Строл пък се оплака, че по пистата има масло. Това съобщение дойде малко след кадри, показващи как излиза пушек от колата на Макс Верстапен.

Пиер Гасли бе прибран в бокса заради проблем с колата.

Междувременно, Валтери Ботас записа най-бърза обиколка с гуми медиум за 1:18.410. Алекс Албон пък се оплака, че колата е нестабилна в бавните завои.

Няколко минути по-късно Кими Райконен се завъртя именно в такъв завой.

Валтери Ботас запази първата си позиция до края като завърши пред Люис Хамилтън и Макс Верстапен. Шарл Льоклер бе четвърти, а Кими Райконен бе в топ 10, на осма позиция. В самия край на сесията Естебан Окон получи проблем с колата и бе повикан в бокса.