Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас пред Хамилтън във втората сесия на Пол Рикар

Ботас пред Хамилтън във втората сесия на Пол Рикар

2006
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка: Мерцедес

Пилотите на Мерцедес бяха най-бързи и във втората тренировка за Гран при на Франция. Този път по-добро време постигна Валтери Ботас, който единствен слезе под 1:31 мин за обиколка. Финландецът изпревари съотборника си Люис Хамилтън с 0.424 сек, който обаче записа времето си с по-бавните гуми медиум. Британецът бе №1 в първата сесия.

Британецът допусна сериозна грешка в бързата си обиколка със софт и излезе в зоната за сигурност. Оказа се, че това се дължи на прекъсване на двигателя. При връщането си той се оказа точно пред Макс Верстапен. Холандецът също излетя от трасето.

Трети и 4-и останаха пилотите на Ферари Шарл Льоклер и Себастиан Фетел. Тяхното изоставане от лидера обаче беше доста сериозно – 0.6 и 0.7 сек.

Зад тях малко изненадващо се нареди Ландо Норис с Макларън.

Сесията започна при още по-топло време спрямо сутрешната. Първи на трасето бяха пилотите на Хаас, като с гумите хард Ромен Грожан се оплака от вибрации.

Фетел се появи с гумите медиум и с новия вариант на предното крило на Ферари. Льоклер с другия болид на Скудерията оглави класирането с 1:33.152 мин. Себастиан се оплака от проблеми с трафика. В следващия си опит обаче той оглави подреждането с 1:32.763 мин.

Хамилтън също се появи на пистата, като се оплака от баланса с гумите медиум. Ботас изглежда нямаше такива проблеми и поведе. Льоклер бе на 1 десета зад него, а Хамилтън на цели 0.6 сек.

Валтери вдигна значително темпото и слезе до 1:31.669 мин. Двамата с Люис още по веднъж подобриха върховите си постижения. Финландецът записа 1:31.110 мин, а шампионът 1:31.361 мин.

40 минути след началото на сесията Ботас и Хамилтън излязоха отново, но вече с гумите софт. С тях Валтери стана първият пилот за уикенда с време под 1:31 мин за обиколка.

Хамилтън допусна грешка на завои 4 и 5, мина през зоната за сигурност и отнесе един от ограничителните пилони.

При връщането си на пистата той попречи и на Макс Верстапен. Стюардите обявиха, че ще разследват инцидента след сесията.

Фетел със софт също допусна грешка в първия сектор, а Льоклер бе на цели 0.8 сек от Ботас.

Хамилтън не направи нов опит със софт и така остана на 0.424 сек от съотборника си. А Льоклер и Фетел се доближиха на 0.6 и 0.7 сек от водача. Следваха Верстапен и Гасли на над 1 сек от Ботас. Малко след това пред двамата пилоти на „биковете“ се намести Ландо Норис с Макларън. Неговият съотборник Сайнц пък изпревари Пиер.

В последните 30 минути пилотите започнаха да правят състезателни симулации с много гориво. Ботас ги стартира с гумите медиум. Което изглежда означава, че в Мерцедес ще се опитат да преминат втората част на квалификацията утре именно с този тип и да стартират в надпреварата с тях.

Ботас заяви, че представянето на гумите е много постоянно и само има грейнинг на предна лява. Льоклер със софт пък каза, че след около 17 обиколки всичките му гуми са се износили тотално.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter