Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас пред Хамилтън във втората сесия на Пол Рикар

Ботас пред Хамилтън във втората сесия на Пол Рикар

2077
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка: Мерцедес

Пилотите на Мерцедес бяха най-бързи и във втората тренировка за Гран при на Франция. Този път по-добро време постигна Валтери Ботас, който единствен слезе под 1:31 мин за обиколка. Финландецът изпревари съотборника си Люис Хамилтън с 0.424 сек, който обаче записа времето си с по-бавните гуми медиум. Британецът бе №1 в първата сесия.

Британецът допусна сериозна грешка в бързата си обиколка със софт и излезе в зоната за сигурност. Оказа се, че това се дължи на прекъсване на двигателя. При връщането си той се оказа точно пред Макс Верстапен. Холандецът също излетя от трасето.

Трети и 4-и останаха пилотите на Ферари Шарл Льоклер и Себастиан Фетел. Тяхното изоставане от лидера обаче беше доста сериозно – 0.6 и 0.7 сек.

Зад тях малко изненадващо се нареди Ландо Норис с Макларън.

Сесията започна при още по-топло време спрямо сутрешната. Първи на трасето бяха пилотите на Хаас, като с гумите хард Ромен Грожан се оплака от вибрации.

Фетел се появи с гумите медиум и с новия вариант на предното крило на Ферари. Льоклер с другия болид на Скудерията оглави класирането с 1:33.152 мин. Себастиан се оплака от проблеми с трафика. В следващия си опит обаче той оглави подреждането с 1:32.763 мин.

Хамилтън също се появи на пистата, като се оплака от баланса с гумите медиум. Ботас изглежда нямаше такива проблеми и поведе. Льоклер бе на 1 десета зад него, а Хамилтън на цели 0.6 сек.

Валтери вдигна значително темпото и слезе до 1:31.669 мин. Двамата с Люис още по веднъж подобриха върховите си постижения. Финландецът записа 1:31.110 мин, а шампионът 1:31.361 мин.

40 минути след началото на сесията Ботас и Хамилтън излязоха отново, но вече с гумите софт. С тях Валтери стана първият пилот за уикенда с време под 1:31 мин за обиколка.

Хамилтън допусна грешка на завои 4 и 5, мина през зоната за сигурност и отнесе един от ограничителните пилони.

При връщането си на пистата той попречи и на Макс Верстапен. Стюардите обявиха, че ще разследват инцидента след сесията.

Фетел със софт също допусна грешка в първия сектор, а Льоклер бе на цели 0.8 сек от Ботас.

Хамилтън не направи нов опит със софт и така остана на 0.424 сек от съотборника си. А Льоклер и Фетел се доближиха на 0.6 и 0.7 сек от водача. Следваха Верстапен и Гасли на над 1 сек от Ботас. Малко след това пред двамата пилоти на „биковете“ се намести Ландо Норис с Макларън. Неговият съотборник Сайнц пък изпревари Пиер.

В последните 30 минути пилотите започнаха да правят състезателни симулации с много гориво. Ботас ги стартира с гумите медиум. Което изглежда означава, че в Мерцедес ще се опитат да преминат втората част на квалификацията утре именно с този тип и да стартират в надпреварата с тях.

Ботас заяви, че представянето на гумите е много постоянно и само има грейнинг на предна лява. Льоклер със софт пък каза, че след около 17 обиколки всичките му гуми са се износили тотално.