Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас: Предстои ми интересна нова ера

Ботас: Предстои ми интересна нова ера

1015
0
Кими Райконен, Валтери Ботас
Кими Райконен и Валтери Ботас; снимка: Мерцедес

Валтери Ботас, който напуска Мерцедес в посока Алфа Ромео през следващия сезон, смята че ще бъде вълнуващо и интересно да е лидер в отбора след като е бил в сянката на Люис Хамилтън няколко сезона. На негово място в Мерцедес ще се състезава Джордж Ръсел.

Престоят на финландеца приключва след пет години, през които той на практика подкрепяше седемкратния шампион Люис Хамилтън. По-рано през седмицата шефът на Алфа Ромео Фредерик Васьор каза, че Ботас винаги е бил известен като „съотборника на Люис“ в Мерцедес. Макар в неговия отбор да няма първи и втори пилот, Васьор твърди, че Ботас няма да е в нечия сянка.
На въпрос относно възможността да изяви лидерски качества, след като е бил поддържащ пилот на Хамилтън, Ботас отговори:

„Точно затова е вълнуващо и интересно да вляза в тази роля и да опитам да постигна прогрес заедно с отбора. Не знам за сянката. Ако гледате резулатите, Люис ме е победил всяка една година, така че в това отношение, бях в сянка. Но честно казано, не се чувствам така. Ние сме отбор и сме заедно. За съжаление не се боря за пилотската титла през този сезон, а само за конструкторската и това е положението. Ще бъде свежо начало за мен и съотборника ми. Който и да е той, се надявам да се сработим добре. Предстои ми интересна нова ера.“

Финландецът сподели, че бъдещето му не е било решено в началото на лятната ваканция, но се е изяснило през август. Точно затова в уикенда на Гран при на Белгия вече беше ясно, че Мерцедес са взели решение относно бъдещето на Ботас и Ръсел.

„Говорих с някои от другите отбори. Не искам да казвам имена, но в крайна сметка това е мястото, където исках да отида. Радвам се, че се получи и съм благодарен за вярата им, че съм правилният човек за отбора. Вълнуващо е, марката е прекрасна и имат чудесна история в моторния спорт. Знам, че могат да имат много светло бъдеще и се надявам да помогна за това. Не искам да споделям много, но имаме високи очаквания и цели и това много ме мотивира.“ – завърши Ботас.