Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макс Верстапен спечели съкратената Гран при на Белгия

Макс Верстапен спечели съкратената Гран при на Белгия

7834
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели съкратеното състезание за Гран при на Белгия в F1. Пилотът на Ред Бул бе обявен за победител след направени четири обиколки зад колата за сигурност. Зад него завършиха Джордж Ръсел и Люис Хамилтън. Надпреварата бе прекратявана неколкократно и забавена с около три часа заради тежките метеорологични условия на пистата Спа-Франкоршамп.

Температурата на въздуха бе 12 градуса, а тази на асфалта-14.5. Влажността беше цели 95 %.


Драмите в надпреварата започнаха още преди самия старт. Серхио Перес допусна грешка на път към стартовата решетка и се удари в мантинелите. Така мексиканецът приключи своето участие в състезанието.

Поради трудните атмосферни условия пилотите ще започнат загряващата обиколка зад кола за сигурност. Кими Райконен щеше да тръгне от бокса.

Всички състезатели започнаха с гуми за напълно мокър асфалт. Стартът на състезанието бе отложен с 10 минути заради проливния дъжд на трасето.

Няколко минути след това рейс контролът отново отложи старта на надпреварата.

След забавяне от около половин час загряващата обиколка започна зад сейфти кар.

Голяма част от състезателите се оплакаха от лошата видимост, а Верстапен поиска надпреварата да започне.

След 2 тура зад кола за сигурност бе развят червен флаг и всички пилоти се върнаха в бокса.

Атмосферните условия на пистата ставаха все по-лоши и не позволяваха провеждане на състезанието. Пилотите бяха в гаражите на своите отбори и намираха различни начини за забавление. В същото време механиците на Ред Бул поправяха колата на Серхио Перес в опит да го върнат в състезанието.

Междувременно Майкъл Маси разреши на Серхио Перес да се върне в състезанието, което все още не се знаеше дали ще се проведе при такива трудни метеорологични условия.

Около два часа след удара на Серхио Перес неговият болид бе поправен от механиците на Ред Бул.

Повече от два часа след отлагането на старта медицинската кола направи няколко обиколки за да провери състоянието на пистата.

След поредно чакане организаторите стюардите, че ще се направи опит за провеждане на едночасовто състезание. Също така започна премахването на водата от пистата.

Повече от 3 часа след първоначалното отлагане стана ясно, че надпреварата ще бъде възобновена.

Всички пилоти започнаха състезанието от бокса, следвайки колата за сигурност и разполагаха с време от 60 минути.

След две направени обиколки условията на пистата продължаваха да бъдат трудни, което предизвика повторното развяване на червен флаг.

В крайна сметка бе обявено, че състезанието няма да бъде рестартирано. Така Макс Верстапен спечели скъсената надпревара, следван от Джордж Ръсел и Люис Хамилтън. Четвърти и пети финишираха Даниел Рикиардо и Себастиан Фетел. Топ 10 допълниха Пиер Гасли, Естебан Окон, Шарл Льоклер, Николас Латифи и Карлос Сайнц.