Начало Избрани Ботас приветства партньорството между Ауди и Заубер

Ботас приветства партньорството между Ауди и Заубер

530
0
Валтери Ботас, Алфа Ромео
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас приветства сътрудничеството между Ауди и Заубер. По-рано тази седмица германският производител обяви, че ще си партнира с компанията от Хинвил от сезон 2026.

Сега Заубер Моторспорт се състезава под името Алфа Ромео. Швейцарците имат партньорство с италианската марка, която ще приключи в края на следващата година. След това се очаква екипът отново да носи името Заубер и да продължи за използва двигатели на Ферари до 2025 г.

Ботас вярва, че комбинацията между Заубер и Ауди може да се окаже печеливша. Опитният финландец призна, че би искал да бъде част от проекта на германската марка.

„Трябва да погледнем голямата картина. Лично аз виждам голям потенциал от партньорството между Заубер и Ауди“, сподели Ботас.

„Няма съмнение, че те искат да успеят в бъдеще. Съвсем нормално е да се надяват да справят добре. Ауди са сериозни играчи. Мисля, че такава марка ще е привлекателна за всеки пилот на решетката и особено за мен. Не трябва да забравяме, че вече съм част от Заубер. Затова би било много интересно да участвам в този невероятен проект.“

Ботас се надява Ауди да окаже по-рано подкрепа на Заубер. Според него, така има повече вероятност екипът да започне да печели още от 2026 г.

„Всички зависи от това доколко Ауди ще подкрепи нашия тим, преди да стане официален производител. Очевидно нищо няма да се промени догодина. Тогава още ще сме заедно с Алфа Ромео. Разбира се, се надяваме да имаме по-добър автомобил от този през 2022-ра.

„След това мисля, всичко ще зависи от подкрепата ни от 2024 г. нататък. Ако Ауди наистина ни окажа финансова и техническа подкрепа и направят добър двигател през сезон 2026, тогава нищо не пречи на Заубер да започне да побеждава“, добави Ботас.

В момента Алфа Ромео води оспорвана битка за шестото място при конструкторите с Астън Мартин. Екипът от Хинвил се надява на прекъсне негативната си серия от три поредни старта без нито една спечелена точка. От своя страна Ботас иска най-накрая да запише първото си класиране в топ 10 от Гран при на Канада през юни. Финландецът е убеден, че Заубер може да се бори с най-добрите екипи на грида, стига да получи достатъчно заводска подкрепа от Ауди.

„Все още има работа за вършене. Тва е факт. Но нещата не са толкова далечни. Честно казано почти всички съоръжения са налице. Да, все още някои съоръжения и някои машини, които могат да бъдат по-слаби в сравнение с отбор, който печели шампионата. Но всичко това е осъществимо и не е невъзможно.“

„Знаем, че количеството хора в отбора все още е малко по-малко от това, което видях през предишните години в Мерцедес. Така че все още има малко работа за вършене.  Смята, че с подкрепата на производител като Ауди не виждам причина, която да ни попречи да започнем да печелим“, добави пилотът на Алфа Ромео.