Начало Избрани Ботас: Резултатът в Монреал ни дава усещането, че има светлина в края...

Ботас: Резултатът в Монреал ни дава усещането, че има светлина в края на тунела

278
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка Венелин Николов

Валтери Ботас финишира на десето място в състезанието за Голямата награда на Канада. Пилотът на Алфа Ромео вярва, че постижението в Монреал е било „светлина в тунела“ след трудния период, в който се намираше.

Ботас имаше добро начало на сезона. Опитният финландец завърши на осма позиция в откриващата Гран при на Бахрейн. След това състезателят на Алфа Ромео имаше трудна серия от състезания, в които остана извън топ 10. Ботас се сблъска с различни проблеми и нямаше никакъв късмет и на два пъти завърши 11-ти

Ботас показа добра скорост по време на уикенда в Канада. Състезателят на Алфа Ромео не успя да прескочи Q2 и се нареди от по-задната част на стартовата решетка. Въпреки това добрата стратегия и чистото каране помогнаха на Ботас да заеме позиция в топ 10. 33-годишният състезател загуби няколко места в края на надпреварата заради проблеми с гумите. Финландецът бе изпреварен от Ланс Строл (Астън Мартин) в самия финал. Въпреки това той спечели последната точка благодарение на наказанието на Ландо Норис.

Ботас каза, че този резултат е бил много важен за тима на Алфа Ромео.

„Този резултат е важен за мен и за целия отбор, защото отново можем да видим напредъка, който сме постигнали“, сподели Ботас.

„Автомобилът ни беше способен да влезе в топ 10 по време на всяка една от сесиите в Монреал. В състезанието отново имахме добра скорост, което е добре да се види. Резултатът в Монреал ни дава усещането, че има светлина в края на тунела. Сега вече можем да работим още по-усилено и да надграждаме през следващите няколко състезания“, добави пилотът на Алфа Ромео.

Съотборникът на Ботас Гуаню Жу финишира на 16-та позиция. Състезателят на Алфа Ромео потегли последен заради проблеми с двигателя в квалификацията. Жу имаше една трудна надпревара и нямаше възможност да се бори за място в зоната на точките

„Знаехме, че състезанието винаги ще бъде трудно, като се има предвид мястото, от което стартирахме. Въпреки това все още вярвах, че имаме шанс да обърнем нещата в наша полза“, каза Жу.

„За съжаление състезанието в Канада не се разви по начина, по който се нуждаехме. Нямаше какво толкова да направил след последния питстоп. Не може да се отрече, че все още се надяваме да подобрим резултатите си, но последния уикенд просто не беше лесен за нас. Сега е важно да се съсредоточим върху това да се върнем към добрите резултати, които показахме напоследък, за да дойдем подготвени в Шпилберг. Вече видяхме как всичко може да се случи по време на спринтовите уикенди. Ако изиграем картите си добре, ще успеем да се върнем в челната десетка“, добави пилотът на Алфа Ромео.

Представителят на Алфа Ромео Алесандо Алуни Брави беше доволен, че екипът от Хинвил записа второ поредно класиране в челната десетка. Италианецът обаче твърди, че Алфа Ромео трябва да подобри скоростта на автомобила си в една обиколка, за да осигури на пилотите си по-добър старт на състезанията.

„Трябва да сме доволни от едната точка, която спечелихме с Валтери, макар че винаги е малко горчиво да загубиш една позиция само метри преди края“, заяви Брави. „Всяка една точка може да е от съществено значение в края на сезона. Сега успяхме да запишем класиране в топ 10 в две поредни състезания.“

„Знаем, че съботите са мястото, където трябва да съсредоточим вниманието си- една по-добра позиция в квалификациите може да ни позволи да се борим за по-високи места и в крайна сметка за повече точки. По отношение на състезателното темпо нашите автомобили изглеждат по-добри. Знам, че автомобилът C43 може да бъде конкурентен“, завърши представителят на Алфа Ромео.