Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас пред Рикиардо и Верстапен в първата тренировка в Русия

Ботас пред Рикиардо и Верстапен в първата тренировка в Русия

1670
0
Гран при на Русия, Сочи, Сочи Аутодром
снимка: Пирели

Валтери Ботас записа най-добро време в първата свободна тренировка за Гран при на Русия. Пилотът на Мерцедес изпревари Даниел Рикиардо (Рено) и Макс Верстапен (Ред Бул) съответно с 0,507 и 0,654 сек. Люис Хамилтън бе едва 19-ти.

Температурата на пистата в началото на сесията бе над 24 градуса, на въздуха – почти 27 градуса. Времето бе чудесно, слънчево.

В първите минути всички пилоти направиха опознавателни обиколки на трасето и се прибраха по боксовете. Изборът на гуми бе различен. Пирели предоставя този уикенд на отборите най-меките три смеси от гамата си за Формула 1.

Пилотите на Мерцедес първи записаха времена в тренировката

Валтери Ботас (с медиум) даде 1:37.313 мин – с 0,403 сек по-добро от това на Люис Хамилтън (с хард). След това и те се върнаха в гаражите.

Двайсетина минути след началото на тренировката започна по-сериозната работа на пистата. Данил Квят (с медиум), за когото това е домашна Гран при, даде второ време – на 0,320 сек от Ботас. Кевин Магнусен (със софт) го измести от там. Серхио Перес сложи средните по твърдост гуми и оглави класирането с 1:37.304 мин. Квят подобри това постижение с 0,180 сек.

Следващият пилот, който излезе пръв в таблицата, бе Макс Верстапен с гуми хард. С най-твърдата смес Даниел Рикиардо записа второ постижение преди Ботас да оглави класирането със софт (1:34.923). Карлос Сайнц пък се завъртя и се удари, при което счупи задното си крило. В тази сесия планът бе Ландо Норис да изпробва новите нос и предно крило, като шефът на отбора Андреас Зайдл обясни, че ако резултатите са достатъчно добри, тези компоненти може да се използват и през останалата част от уикенда.

Рейс контролът включи режим на виртуална кола за сигурност, докато маршалите изчистят отломките по пистата.

Пилотите на Ферари работеха с гуми софт от началото на тренировката

В средата й Шарл Льоклер бе пети – на 1,973 сек от Ботас. Себастиан Фетел бе чак 14-ти, на повече от две секунди и половина от времето на Ботас.

В средата на времето Хамилтън излезе с гуми хард, като в този момент бе 15-ти в класирането. Той излетя от трасето, но се върна и продължи. Ботас отново бе на пистата, пак с медиум.

Финландецът също имаше известни грижи, докато Фетел излезе на седма позиция, малко зад съотборника си. 37 минути преди края на сесията пък Николас Латифи се разби. Тренировката веднага бе спряна.

Маршалите разчистиха за десетина минути, сесията бе подновена и повечето пилоти се върнаха на трасето. Верстапен бе сложил софт и даде второ време, на 0,654 сек зад Ботас. Ромен Грожан бе поредният завъртял се на Сочи Аутодром, но той не се удари никъде.

Хамилтън все още бе в дъното на колоната – 17-ти. Той се върна на пистата отново с хард 20 минути преди карирания флаг.

Рикиардо излезе втори, на 0,507 сек от Ботас, докато Верстапен се възмущаваше цветисто по радиото, че Джордж Ръсел е останал пред него по време на бързия му тур.

Хамилтън вече бе предпоследен четвърт час преди края на сесията, където и остана до финала на сесията. Ботас бе с най-доброто време, следван от Рикиардо, Верстапен, Перес, Строл, Окон, Квят, Албон, Фетел, Гасли.