Начало Избрани Ботас все повече се наслаждава на живота извън F1

Ботас все повече се наслаждава на живота извън F1

1097
0
Валтери Ботас, Алфа Ромео
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас все повече се наслаждава на живота извън F1. Пилотът на Алфа Ромео призна, че сега се чувства много по-свободен и щастлив при правенето на забавни неща.

Ботас прекара пет сезона в Мерцедес. По време на този период финландецът записа 10 победи, 58 подиума и 20 полпозишъна. Въпреки че записа тези успехи, той остана в сянката на Люис Хамилтън. Също така той бе абсолютен „втори пилот“ в екипа от Бракли и основната цел беше да помага на британеца.

В края на 2021 г. Ботас реши да си тръгне от Мерцедес и да отвори нова глава в кариерата си. Опитният финландец отказа да се върне в Уилямс и подписа многогодишен договор с Алфа Ромео. В спортен план трансферът в Хинвил очевидно беше понижение, като се има предвид ресурсите, с които разполага швейцарския тим. От друга страна, това бе най-добрата опция за него ако искаше да остане част от света на F1. Сега той е абсолютен лидер на Заубер/Алфа Ромео и има основна заслуга за напредъка на екипа през 2022 г.

Що се отнася до живота на Ботас извън състезанията, напускането на Мерцедес и преминаването в Алфа Ромео свали много корпоративна тежест от раменете му. Това също така премахна някои ограничения. Сега финландецът се чувства много по-свободен да се възползва от свободното си време както намери за добре.

„След затихването на пандемията от COVID-19 пътуването отново стана още по-лесно. Сега определено мога да кажа, че живея пълноценно и между състезанията!“, сподели Ботас.

„Разбира се, продължавам да работя активно с отбора на Алфа Ромео. Провеждаме всички срещи и често ходя във фабриката  в Хинвил. В допълнение правя много интересни неща в свободното си време.“

„По време на престоя си в Мерцедес се чувствах зле дори и при правенето на забавни неща. В някои случаи почти имах чувството, че не ми е позволено да се забавлявам. Но тъй като научих повече за себе си, правя много повече неща, които искам да правя, вместо това, което мисля, че трябва да върша.“

„Затова се опитвам да свърша неща, които ме зареждат с енергия. Смятам че със сигурност научих повече за себе си. Може би съм малко по-лесен за себе си и мога да следвам това, което искам да правя“, обясни пилотът на Алфа Ромео.

Ботас пътува до Аржентина по врем на паузата между състезанията в Мексико Сити и Сао Пауло. 33-годишният състезател определено иска все повече да наслади на живота на открито, както и на дивата природа. Той разкри, че това го откъсва от напрежението и ограниченията на ежедневната му работа в света на F1.

„В паузата между Мексико и Бразилия бях на няколко различни места в Аржентина. Когато пристигнах в Бразилия, се чувствах толкова свеж психически, защото правих толкова различни неща. Макар че всеки край на сезона да бъде забързан, една малка почивка винаги има огромно значение поне за мен“, добави Ботас.

„Когато изляза на пистата, всичко е насочено към състезанието и пълното съсредоточаване върху уикенда. Когато е време за почивка, не мисля за нищо друго, освен за това да се отпусна малко.“

Ботас започна много силно първата си кампания с Алфа Ромео. Финландецът редовно намираше място в Q3 и записа солиден актив от точки. В някои случаи той дори се бореше с бившия си отбор и редовно побеждаваше Алпин и Макларън. Но с напредване на сезона претърпя известен срив. Причината за това бе най-вече свързана с ниската надеждност на задвижващата система на Ферари. В допълнение, отборът от Хинвил постоянно се бореше да подобри автомобила си в правилната посока по отношение на развитието. Като цяло 33-годишният състезател се е наслаждавал на първия си сезон в Алфа Ромео и призна, че никога не е имал огромни очаквания.

„Наслаждавам се най-вече на факта, че постигнахме известен напредък в последните няколко състезания. Усещането беше добро. Без съмнение това е по-малко напрегната среда отколкото в Мерцедес. Тук имах повече време да се подготвя, да пренаредя целите и да си поставя задачи.“

„За първата ни година заедно нямах големи очаквания. Трудно е да се предвиди как щеше да бъде всичко след края на зимните тестове“, продължи Ботас. Всъщност това беше наистина приятно пътуване. Динамиката в средата на полето е по-различна, от друга страна ми харесва повече“, призна пилотът на Алфа Ромео.

„Когато имаш малко повече сигурност на седалката и знаеш, че си в даден отбор за дългосрочен план, това отнема много от допълнителното напрежение, нали разбирате? Според мен бъдещето на този отбор също изглежда много вълнуващо. Случват се много неща, така че определено искам да бъда част от тях и през следващите няколко години“, заключи Валтери Ботас.

Състезателят на Алфа Ромео прекарва част от зимната пауза в Австралия. Там той участва в различни дейности заедно с приятелката си Тифани Кромуел.