Начало Избрани Ботас ще изпробва автомобил от Supercars

Ботас ще изпробва автомобил от Supercars

582
0
Валтери Ботас, Алфа Ромео
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас ще изпробва автомобил от австралийския шампионат Supercars. Пилотът на Алфа Ромео в F1 ще бъде зад волана на Holden VF Commodore по време на специален фестивал, който ще се проведе в края на този месец в Аделаида.

През последните години Ботас се занимава и със състезания, които нямат общо в F1. Финландецът има няколко участия в различни ралита в своята родина. Освен това той направи частен тест с машина от Extreme E. Заедно с него бяха двукратният шампион във Формула Е Жан-Ерик Верн и  Себастиен Льоб. Легендата в WRC и е настоящ шампион в електрическите офроуд серии

Последното участие на Ботас извън F1 беше Състезанието на шампионите 2023. Специалното събитие се проведе в края на януари в шведския курорт Пите Хавсбад.

Сега Ботас ще кара Holden VF Commodore. Австралийският автомобил е оборудван с V8 двигател. През 2016 г. колата спечели популярното състезание в Австралия „1000 км на Батърст“ благодарение Уил Дейвисън и Джонатън Уеб.

Ботас ще се включи в събитието „Adelaide Motorsport Festival“, което ще се проведе на 26 март в град Аделаида. Звездата на Алфа Ромео ще бъде направляван от седемкратния победител в Батърст 1000 и трикратен шампион в Supercars Крейг Лаундс. Австралиецът пък ще бъде зад волана на Бенетон B186, който печели Гран при на Мексико 1986 с Герхард Бергер.

Ботас също така ще бъде зад волана на легендарния спортен автомобил Алфа Ромео GTV. 10-кратният победител в F1 ще се срещне и с фенове на спорта.

Ботас завърши 18-ти в Гран при на Саудитска Арабия. Опитният финландец така и не разполагаше с нужното сцепление, за да се бори за позиции в топ 10. В края на надпреварата той направи ново спиране в бокса в опит да запише най-бързата обиколка

„Представянето ни в квалификацията беше подобно на това в Бахрейн. Затова имахме добри надежди за неделния ден. За съжаление обаче състезанието беше съвсем различно. Автомобилът не бе добър- не успяхме да получим никакво сцепление от началото на състезанието и не разполагах с нужното темпо, за да се боря за точки“, сподели Ботас.

„Трябва да разберем какво точно се случи. Минах върху голяма отломка в първата обиколка, така че може би бях с повреда на пода. Ще разгледаме автомобила и данните, за разберем какво точно се е случило. Вярвам, че автомобилът ни е много по-добър от това, което показахме онази вечер- Жу имаше много по-добро темпо от мен. Въпреки крайния резултат съм убеден, че можем да се върнем в борбата за точки в Австралия“, добави пилотът на Алфа Ромео.

Другият пилот на Алфа Ромео Гуаню Жу финишира 13-ти. Китаецът попадна в DRS влакче и така не успя да се доближи до челната десетка в Джеда.

„Изглеждахме силни в първия стинт- темпото ни беше добро и изглеждаше, че място в топ 10 е постижимо. Разбира се, позицията на пистата винаги е от значение на улични трасета като това в Джеда. За съжаление попаднах в DRS влакче след като излезе автомобилът за сигурност“, каза Жу.

„Оттук нататък състезанието ми беше сериозно компрометирано и нямаше какво повече да направя по този въпрос. Това просто не беше моят ден. Въпреки това мисля, че можем да постигнем много повече като отбор занапред. Имаме нов шанс след няколко седмици в Мелбърн, където ще внесем някои подобрения в автомобила си. Надявам се, че те ще ни позволят да направим необходимата крачка напред, за да продължим да се борим за точки. Доказали сме, че можем да се справим и можем да се борим към челото. Това ме кара да съм убеден, че можем да постигнем това и в Австралия“, каза още състезателят на Алфа Ромео.