Начало Рали Екстрьом спечели Състезанието на шампионите след битка с Мик Шумахер

Екстрьом спечели Състезанието на шампионите след битка с Мик Шумахер

1116
0
Матиас Екстрьом ROC
Матиас Екстрьом, снимка ROC

Матиас Екстрьом спечели тазгодишното издание на Състезанието на шампионите (ROC). Бившият шампион в DTM и световния раликрос успя да победи на финала Мик Шумахер. Германецът показа отлична скорост и бе близо до победата в индивидуалните дуели в Пите Хавсбад. Това бе четвърти успех за Екстрьом в Състезанието на шампионите и първи откакто събитието се провежда в неговата родина Швеция.

Екстрьом бе един от фаворитите в Състезанието на шампионите 2023. Шведът първо се справи с американската звезда в раликроса и каскадьор Травис Пастрана. След това той победи своя сънародник и бивш съперник в световния раликрос шампионат Йохан Кристоферсон на четвъртфиналите.

По този начин Екстрьом се изправи в полуфинална битка срещу звездата от WRC Тиери Нювил. Борбата между двамата бе изключително оспорвана. Екстрьом отново бе на косъм от отпадането. В крайна сметка той се възползва от грешка на Нювил в решаващия дуел между двамата.

На финалния дуел в Състезанието на шампионите Екстрьом имаше леко предимство спрямо Шумахер при бъгитата Polaris RZR. Шведският състезател бе още по-бърз във втория дуел, в който се използваха автомобили от класа Supercar Lites. В крайна сметка бившият раликрос шампион успя да стигне до успеха въпреки че в неговата кола избухна лек пожар.

„Планът определено не беше такъв“, каза Екстрьом веднага след като излезе от своя автомобил.

„Нещо се запали. Мисля, че моят навигатор искаше да спра, но на намерението не беше такова! Изключих нагревателя на предното стъкло и огънят просто спря“.

Шведският ветеран бе изключително емоционален след като спечели битката срещу Мик Шумахер.

„По-специален от победата е този човек“, каза той и посочи 23-годишния германец. „Състезавах се с Михаел два пъти на финала и имах страхотни моменти с него. Беше фантастично и много емоционално да се състезавам с Мик и съм супер горд, че го виждам тук. Той е огромен талант, пред който има светло бъдеще“, допълни Матиас Екстрьом.

Същевременно Шумахер показа невероятни умения на леденото трасе в Пите Хавсбад. Германецът успя да стигне до финала на тазгодишното издание. Бившият пилот на Хаас се справи със състезателя от Индикар Феликс Розенквист. После германецът победи настоящия шампион от F2 Фелипе Другович. На полуфинала Шумахер се справи със сънародника си и близък приятел Себастиан Фетел. Четирикатният световен шампион в F1 на свой ред елиминира трикратната шампионка от W Series Джейми Чадуик и легендата от 24-те часа на Льо Ман Том Кристенсен.

Миналогодишният победител Себастиен Льоб така и не успя да защити успеха си. Французинът бе елиминиран от Нювил още в първия кръг. Разликата между двамата бе само 40 хилядни от секундата.

Една от най-интересните битки бе между вчерашните победители Петер и Оливър Солберг. Двамата триумфираха в Купата на нациите в Състезанието на шампионите и защитиха трофея на Норвегия от 2022 г. При дуелите Оливър победи своя баща и продължи напред. За съжаление 21-годишният състезател допусна грешка и се удари в предпазните ограждения в двубоя срещу бившия си съотборник в WRC Тиери Нювил.

Пилотът на Алфа Ромео в F1 Валтери Ботас отпадна още в първия кръг след като загуби от Том Кристенсен. Неговият сънародник и двукратен световен шампион Мика Хакинен пък бе елиминиран от Другович.