Начало Избрани Ботас: Стратегията с две спирания си струваше риска

Ботас: Стратегията с две спирания си струваше риска

870
0
Валтери Ботас, Алфа Ромео
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас призна, че стратегията на Алфа Ромео с две спирания в Гран при на Испания се е оказала грешен избор. От другата страна той настоя, че рискът си е струвал.

Финландецът потегли от седма позиция в надпреварата на Каталуния. След това той бързо напредна в класирането и в един момент изглеждаше като потенциален претендент за подиума.

Ботас успя да стигне до третото място, а екипът на Алфа Ромео заложи на смела стратегия с две спирания, която да го изведе напред. Но дългият последен престой с гуми медиум в крайна сметка попречи на темпото му и го остави шести при развяването на карирания флаг.

Когато си на тези позиции и нещата вървят гладко, виждаш как се случват нещата с другите автомобили и си мислиш: „Добре, това може да е моят ден“, каза Ботас.

„От гледна точка на стратегията поехме известен риск. Оставихме последния стинт да бъде много дълъг, но в крайна сметка се оказа прекалено дълъг. Към края на състезанието гумите ми буквално загинаха.“

Опитахме се. Имахме възможност да изберем: „Дали ще бъдем най-добрите от останалите, или ще опитаме нещо повече?“

Затова пробвахме нещо различно и то не се получи. Стратегията с две спирания си струваше риска. В крайна сметка не загубихме толкова много места.“

Въпреки това, усилията на Ботас потвърдиха още веднъж добрата форма, демонстрирана от Алфа Ромео след началото на сезона. Тимът от Хинвил запази добрата си форма в Испания благодарение на последния си пакет с подобрения.

Финландецът смята, че тази седмица може да има още една стъпка напред в представянето в условията на висока притискаща сила в Монако.

„Изминалият постигнахме наистина добър напредък. Това е благодарение на подобренията, които донесохме в Барселона“, коментира Ботас.

„Освен това този тип писта не ни подхождаше толкова добре. Мисля, че можем да сме по-добри тази седмица [в Монако].“

„Това е много различна писта от тази. Аз вече ще съм в симулатора. Наистина вярвам, че тя ще пасне доста добре на силните страни на нашия автомобил. Имам големи надежди за предстоящия уикенд.“

„Това ще бъде една от най-добрите писти в календара за нашия автомобил. Сигурен съм, че подобренията, които направихме за този уикенд, ще ни помогнат и там. Очаквам хубавото ни задно крило да ни помогне по тесните улици на Монако“, завърши Валтери Ботас.